Parlament šesť hodín rokoval o Gorile, Lipšic kritizoval vplyv oligarchov

TA3 TASR SITA
15.6.2015 14:15

Parlament rokoval na mimoriadnej schôdzi o megakauze Gorila. Poslanci Smeru, ktorí majú väčšinu, za program rokovania zahlasovali.

Odobrili uznesenie vládnej strany

Kauzu Gorila z tretieho volebného obdobia Národnej rady SR a obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu zloženej z vtedajších koaličných strán SDKÚ-DS, KDH, SMK a ANO, je potrebné dôsledne vyšetriť za účelom potvrdenia princípov demokratického a právneho štátu v SR. Uvádza sa to v uznesení, ktoré poslanci schválili v závere mimoriadnej schôdze parlamentu ku kauze Gorila. Návrh uznesenia predložil poslanec za Smer-SD Peter Šuca.

Poslanci opozičných strán neúspešne navrhovali prijať uznesenie, podľa ktorého je dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila kľúčovým pre demokratický a právny štát. Národná rada podľa opozície mala zároveň vyjadriť znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie Gorily. Poslanci za Smer-SD opozičné uznesenie neschválili. Rokovanie ku kauze Gorila iniciovali opoziční poslanci na čele s Danielom Lipšicom.

Lipšic: Kritikov zastrašujú

Veľkú časť politiky a médií ovplyvňujú na Slovensku podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica oligarchovia. Ako povedal pri uvedení rokovania o kauze Gorila, kritici pomerov na Slovensku sú zastrašovaní štátnou politikou a finančnými skupinami, zvlášť Pentou. „Vplyv finančnej skupiny Penta na tento parlament je k téme,“ povedal Lipšic, keď ho predseda NR SR Peter Pellegrini upozorňoval, aby hovoril k téme.

Lipšic tiež podrobil kritike vyjadrenia jedného z partnerov investičnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorý mimoriadnu schôdzu prirovnal k procesom z 50-tych rokov. Lipšic upozornil, že Penta dlho zamestnávala posledného šéfa ŠtB Alojza Lorenca. „K podsvetiu patria aj biele goliere. Ale keďže patria k podsvetiu, nemali byť na očiach, ale v podsvetí. Na Slovensku je to naopak,“ vyhlásil Lipšic.

Poslanec tiež kritizoval bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý zastavil vyšetrovanie kauzy Gorila. Lipšic obvinil viacerých poslancov vládnej koalície z čias vlády Ivety Radičovej, že boli vydieraní alebo zaplatení, keď pri voľbe nového generálneho prokurátora hlasovali za Trnku. Podľa Lipšica za Trnku hlasovali s vedomím, že ich vláda padne. „Je smutné, že po všetkých kauzách Trnku hlasovala za neho aj celá vtedajšia opozícia,“ konštatoval.

Kováčik: O Gorile informovať nemôžem

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik informoval parlament, že zákony mu bránia informovať o veciach, v ktorých nie je ešte dokončené vyšetrovanie. Zároveň uviedol, že parlament nemôže žiadať od špeciálneho prokurátora vysvetlenia k postupu pri vyšetrovaní.

To sa týka nielen špeciálneho prokurátora, ale podľa neho aj všetkých dozorujúcich prokurátorov. Upozornil, že jeho postup môže hodnotiť len jeho nadriadený, teda generálny prokurátor. O činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry môže NR SR informovať podľa Kováčika len generálny prokurátor.

Tieto dôvody ho viedli k tomu, že sa dvakrát nezúčastnil na mimoriadnych rokovaniach parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Zároveň Kováčik dodal, že sa odmieta zúčastňovať na politických hrách. Podľa Kováčika sa opoziční poslanci mohli pýtať na vyšetrovanie kauzy generálneho prokurátora, čo neurobili. Rovnako mohli na neho podať trestné oznámenie.

Na konci predstúpi pred poslancov

Kováčik pripomenul, že v kauze Gorila vo februári 2012 vypočúvali šéfa SIS Karola Mitríka. Preto podľa neho neexistuje dôvod, aby bol k tomu istému vypočutý aj súčasný riaditeľ SIS Ján Valko. „Vo februári 2012 na všetky otázky odpovedal Karol Mitrík,“ konštatoval.

Kováčik zároveň prisľúbil, že keď sa skončí vyšetrovanie kauzy, požiada generálneho prokurátora o možnosť vystúpiť pred parlamentom, aby mohol poslancom odpovedať na všetky otázky. Kováčik tiež konštatoval, že od vyšetrovania kauzy, teda od januára 2012, viedli 20 trestných konaní, 13 z nich je skončených, v siedmich ešte vyšetrovanie pokračuje. Spis ku kauze má podľa neho viac ako 45-tisíc strán. Bolo vypočutých 650 svedkov. „O nečinnosti sa nedá hovoriť,“ vyhlásil Kováčik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok