Slováci vyhrali nad Macedónskom, jednou nohou sú už na ME

TA3 SITA
14.6.2015 22:55

Futbalisti Slovenska majú plný bodový zisk aj po šiestom vystúpení v kvalifikácii o postup na Majstrovstvá Európy 2016 a sú čoraz bližšie k priamej účasti vo Francúzsku. S Macedónskom si poradili 2:1.

Zverenci trénera Jána Kozáka zvíťazili v stretnutí C-skupiny na trávniku v Žiline nad tímom Macedónska 2:1 (2:0). Favorizovaných domácich poslal do vedenia už v 8. min hlavou stopér Kornel Saláta, ešte pred polčasovou prestávkou zvýšil v 39. min na 2:0 Marek Hamšík. Macedóncom sa po zmene strán podarilo iba skorigovať v 69. min zásluhou Arijana Ademiho. Balkánsky protivník Slovákov dohrával v závere bez vylúčeného Ferhana Hasaniho.

Reprezentácia SR, ktorá dosiahla deviaty triumf v rade, je s osemnástimi bodmi aj naďalej lídrom "céčka" v spomenutej eliminácii pred Španielskom. Najbližšie sa Slováci predstavia práve na pôde úradujúcich kontinentálnych šampiónov, hrá sa 5. septembra v Oviede. 

Slovensko - Macedónsko 2:1 (2:0) 
Góly: 8. Saláta, 39. Hamšík - 69. Ademi, ŽK: 26. Kucka, 28. Škrtel, 86. Weiss - 23. Hasani, ČK: 84. Hasani (Macedónsko) po 2. ŽK, rozhodovali: Hansen - Rix, Vang Andersen (všetci Dán.), 10 765 divákov 

Zostavy:
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan - Pečovský, Kucka (73. Hrošovský) - Mak, Hamšík (80. Duda), Weiss - A. Nemec (84. Hološko) 
Macedónsko: Pačovski - Todorovski, Mojsov, Dimitrovski, Zuta - Trajčevski, Ademi - Ibraimi (89. Abdurahimi), Hasani, Muarem (82. K. Velkoski) - Trajkovski (56. Ivanovski)

Weissov pokus už v druhej minúte

Favorizovaní Slováci začali podľa očakávaní aktívnejšie. Úvodná Weissova snaha v 2. min ešte nepriniesla ovocie, ale zakrátko už zaplnené hľadisko pod Dubňom malo dôvod na radosť. Weissovu štandardku hostia síce odvrátili, ale Pekarík poslal loptu späť do "ohňa" a Saláta rovnako hlavou prekonal Pačovského. Pre 30-ročného stopéra Slovana Bratislava to bol druhý presný zásah v najcennejšom drese, premiérový dal pred 20 mesiacmi (15. októbra 2013) v Rige Lotyšom v kvalifikácii MS 2014.

Potom to skúšal Hamšík, bol z toho však len rohový kop. Ten istý hráč namieril v 35. min nad macedónsku bránku. O štyri minúty neskôr už 27-ročný stredopoliar SSC Neapol skóroval, keď zúročil ideálnu Makovu prihrávku a nikým nerušený obišiel aj hosťujúceho gólmana a zvýšil na 2:0. Macedónci odpovedali len slabou strelou Ademiho do stredu domácej bránky.

Oslabený súper sa už nedotiahol

Slovákom patril tiež úvod druhého dejstva. Pačovski sa vyznamenal po prudkých strelách Hamšíka a Kucku, v 58. min ho neprekabátil ani Mak po Weissovom perfektnom vysunutí. Nasledovala vydarená päťminútovka balkánskeho mužstva. Kozáčik v 65. min zlikvidoval "bombu" striedajúceho Ivanovského, priamy kop Hasaniho išiel nad, ale v 69. min už hostia znížili. Po rohu na prvú žrď sa lopta v skrumáži dostala k Ademimu, a ten ju zblízka dokopol do siete.

Slováci po inkasovanom góle trochu zneisteli, naopak, macedónskeho súpera to nabudilo. Lenže, plány zverencov nového kouča Ljubinka Druloviča na vyrovnanie dostali vážnu trhlinu šesť minút pred koncom riadneho hracieho času, keď sa po druhej žltej karte z ihriska predčasne porúčal Hasani. Slováci si už tesné víťazstvo nenechali vziať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok