Mladí dovolenkári sa v Malajzii odfotili nahí, poslali ich do väzenia

TA3 TASR
12.6.2015 16:01

Štyroch občanov západných krajín, ktorí pózovali nahí na malajzijskom najvyššom vrch Kinabalu, odsúdili na tri dni väzenia a udelili im pokutu za nemravné správanie na verejnom priestranstve. Informovali o tom malajzijské médiá a tlačová agentúra AP.

Mladí dovolenkári sa v Malajzii odfotili nahí, poslali ich do väzenia
SITA/AP Instagram/ellie_hawkins1

Nemravné správanie na verejnosti

Štvorica osôb patrila k desiatim cudzincom, ktorí sa 30. mája na hore Kinabalu vyzliekli donaha a tak sa odfotografovali. Miestny predstaviteľ vyhlásil, že správanie cudzincov bolo neúctivé voči hore, ktorú v krajine pokladajú za posvätnú, a spôsobilo zemetrasenie z 5. júna, ktoré zabilo 18 horolezcov.

Odsúdenými boli holandský občan Dylan Snel, britská študentka Eleanor Hawkinsová a kanadskí súrodenci Lindsey Peterson a Danielle Petersonová. Všetci štyria na súde v štáte Sabah na ostrove Borneo vyhlásili, že sa cítia vinní z nemravného správania na verejnosti, napísali noviny The Star na svojej webovej stránke. Noviny uviedli, že ženy sa fotografovali "hore bez" a muži boli úplne nahí.

Súd mladých ľudí odsúdil na tri dni za mrežami a každému udelil aj pokutu vo výške 5000 ringgitov (1330 dolárov). Po zaplatení pokuty ich však začali prepúšťať, pretože v celách boli už od 9. júna.

Horský vodca ich varoval

Spravodajský portál The Malay Mail informoval, že na súde zaznelo svedectvo, podľa ktorého skupina turistov súťažila, kto z nich vydrží dlhšie nahý v chlade. Ignorovali prosbu svojho horského vodcu, aby sa nevyzliekali. Prokurátor vyhlásil, že neexistuje súvislosť medzi zemetrasením a správaním turistov, ale dodal, že nahnevali miestnych obyvateľov.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 zasiahlo 5. júna horu Kinabalu, vysokú 4095 metrov. Spustilo lavínu skál a balvanov na trekingové trasy. Zahynulo na nich deväť Singapurčanov, šesť Malajzijčanov, Filipínec, Číňan a Japonec. Otrasy zničili aj cesty a budovy.

Námestník hlavného ministra štátu Sabah, Joseph Pairin Kitingan, pripísal vinu za tragédiu cudzincom, pretože neprejavili úctu hore, ktorá je podľa tamojších kmeňov miestom posledného odpočinku mŕtvych. Politik dodal, že vykonajú osobitný rituál, aby si uzmierili duchov hory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok