Oheň v rafinérii pri Kyjeve uhasili, päť ľudí zahynulo

ČTK
12.6.2015 14:26

Päť obetí a škodu viac ako milión hrivien spôsobil požiar ropných zásobníkov neďaleko ukrajinského hlavného mesta. Za dolapenie páchateľov ponúkajú tiež miliónovú odmenu.

Oheň v rafinérii pri Kyjeve uhasili, päť ľudí zahynulo
SITA/AP

Majiteľom údajne bývalý minister energetiky

Ukrajinskí záchranári uhasili ohniská požiaru, ktorý začiatkom týždňa zachvátil ropné zásobníky v rafinérii Vasylkiv neďaleko Kyjeva. Oznámila to ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie. Konečný počet obetí havárie sa zvýšil zo štyroch na päť, keď v troskách jednej z nádrží bola nájdená obhorená mŕtvola jedného z nezvestných.

Minister vnútra Arsen Avakov odhaduje celkovú škodu spôsobenú ohňom na viac ako miliardu hrivien. Podľa zistení ukrajinskej tajnej služby SBU patrí areál rafinérie do petrochemického holdingu bývalého ukrajinského ministra energetiky Eduarda Stavyckého, ktorý bol vo vládnej funkcii v rokoch 2012-2014.

Anonymné hrozby aj trhavina

Vedenie spoločnosti BRSM-nafta, ktorá rafinériu bezprostredne vlastní ale akýkoľvek majetkový vzťah so Stavyckým poprelo. Prevádzku v rafinérii riadil zamestnanec BRSM-nafta Jurij Škvyra, ktorý bol zadržaný, oznámil Avakov.

Vlastníci rafinérie vypísali odmenu milión hrivien za akékoľvek informácie, ktoré by mohli viesť k dolapeniu páchateľov.  Firma BRSM-nafta je totiž presvedčená, že išlo o teroristický útok a chce na vyšetrovanie povolať aj zahraničných expertov. Požiaru údajne predchádzalo sedem anonymných hrozieb a nález trhaviny na jednej z čerpacích staníc, ktoré firma vlastní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok