Sedenie v práci zabíja: Vedci zistili, koľko hodín musíme stráviť na nohách

TA3
14.6.2015 19:53

Sedenie je novým fajčením, vyhlasoval nedávno magazín Time. Vedci neustále potvrdzujú, že mnohohodinové sedenie v práci či doma výrazne poškodzuje zdravie a nezabráni tomu ani večerný pohyb.

Sedenie v práci zabíja: Vedci zistili, koľko hodín musíme stráviť na nohách
ČTK/WAVEBREAK Time Economist

Minimálne dve hodiny

Experti už zistili aj minimálnu dobu, ktorú potrebujeme stráviť v práci na nohách. Sú to minimálne dve hodiny čistého času, ideál sú až štyri hodiny. Problémom je, že dosiahnuť to v praxi je pre mnohých neľahké.

Sedenia je v našom živote príliš veľa. Sedíme pri raňajkách, cestou do práce, v práci, na obete, počas večere aj pri pozeraní obľúbených programov.

Pri sedení sa zvyšuje riziko srdcového infarktu, rakoviny a cukrovky.  Po pol hodine sedenia sa metabolizmus spomalí o 90 percent. Tuk sa nedostáva z tepien do svalov, kde by sa mohol spáliť. Svaly v spodnej časti tela sú takmer úplne vypnuté.

Ľudia sediaci v práci a ešte aj doma majú podľa výskumu o 90 percent vyššie riziko vzniku cukrovky oproti tým, ktorí sedia menej. Riziko smrti na srdcovú chorobu je o 18 percent vyššie.

F201410310758801_1.jpg

Problémy sa športom nezmažú

Výskum kardiológa Davida Altera z Torontskej univerzity ukazuje, že v bezpečí nie sú ani tí, ktorí po sedavej práci pravidelne cvičia. Vykazovali podobné výsledky.

Fyzická aktivita síce čiastočne redukuje nezdravé účinky sedenia, ale nedokáže ich úplne vymazať. Jedinou únikovou cestou je nielen viac cvičiť, ale aj menej sedieť. Štúdia okrem iného dokázala, že státím spálime dvakrát viac kalórií ako pri sedení.

Problémy súvisiace so sedením sa týkajú najmä pracovníkov v kanceláriách. V práci veľa ľudí sedí za počítačom, posediačky telefonuje, absolvuje pracovné mítingy a keď príde čas obeda, stovky úradníkov zaplnia stoličky jedální a reštaurácií.

Nie je to však len o práci. Po hodinách za pracovným počítačom sa presunieme za domáci počítač, alebo na pohovku pred televízor.

Britský vládny inštitút Public Health England vydal presné pokyny, ako zmeniť negatívny dopad sedenia. Úradníci by mali stáť aspoň dve hodiny počas pracovného dňa. Briti dokonca vo svojej štúdiu odporúčajú navyšovať tento čas až na štyri hodiny.

Stáť za pracovným stolom?

Pracovné prostredie priamo núti sedieť. Ak postávate, vyzerá to akoby ste nepracovali. Ale státie v práci má svoj význam. Zníži sa chorobnosť a teda sa zvýši aj produktivita.

Ako napísal The Economist, Winston Churchill to vedel, Ernest Hemingway to vedel, aj Leonardo da Vinci to vedel. Každá trendová kancelária od Silicon Valley až po Škandináviu to vie. Pri práci netreba len sedieť, dá sa robiť aj postojačky.

Britský premiér Churchill mal pracovný stôl, prispôsobený na státie. Športu vôbec neholdoval, pil whisky, patril k tvrdým fajčiarom, ale napriek tomu sa dožil 90 rokov.

churchill.png

Britská štúdia uvádza, že 90 percent administratívnych pracovníkov v Škandinávii má prístup aj k pracovným kútikom, kde sú nastavené pracovné dosky s výškou na státie. Ide o takzvané sit-stand workstations.

Urobila si najškaredší stôl

Sedenie je novým fajčením, vyhlasoval článok amerického magazínu Time. Poškodzuje zdravie, ale nedokážeme sa ho jednoducho vzdať. Čísla z vedeckých štúdií si vzala k srdcu redaktorka Time Katy Steinmetzová.

Svojho zamestnávateľa nechcela žiadať o stovky dolárov na nový zvýšený pracovný stôl, za ktorým by sa dalo stáť. Pokúsila sa ho vyrobiť svojpomocne. Najprv vyložila na stôl stoličku a na ňu počítač, ale to nebolo ideálne riešenie. Vyskúšala aj iné bizarné pomôcky ako podložky pod počítač: veľké škatule či rolky bublinkovej fólie. Napokon zistila, že najlepšiu výšku pre ňu zabezpečia dva odpadkové koše postavené naopak.

stol-time.png

Redaktorka tak podľa svojich slov vytvorila najškaredší lacný stôl na státie. Sama na sebe pozorovala pozitívne účinky tejto zmeny. Cítila sa viac nabitá energiou a po pár týždňoch úplne vyradila stoličku zo svojho pracovného kútika. Posilnili sa jej nohy a spevnel jej zadok. K sedeniu v práci sa už nikdy nechce vrátiť.

Jednoduché riešenia

Myslíte si, že vaša kancelária nie je stvorená na experimenty s odpadkovými košmi? Stačí začať jednoduchými zmenami.

  1. Každú polhodinu vstaňte od stola len na pár minút.
  2. Ak je to možné, pri telefonovaní stojte.
  3. Neposielajte mail kolegovi o pár metrov ďalej, vstaňte a povedzte mu to.
  4. Choďte po schodoch, vynechajte výťah.
  5. Ak pozeráte doma televíziu, počas reklám vstaňte.
  6. Ak používate MHD, neseďte, radšej sa postavte, sedadlá prenechajte starším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok