Národná galéria má nový web s množstvom digitalizovaných diel

TASR
11.6.2015 13:40

Slovenská národná galéria má nový Web umenia, ktorý jeho tvorcovia predstavili v novootvorenej galerijnej kaviarni Berlinka v sídelnej bratislavskej budove SNG.

Národná galéria má nový web s množstvom digitalizovaných diel
SITA

Na konci vyše 110-tisíc diel

"Naše nové oddelenie lab.SNG v rámci projektu Digitálna galéria vytvorilo nový Web umenia, ktorým chceme verejnosti čo najviac voľne sprístupniť umenie nielen z našej, ale aj ďalších slovenských galérií. U diel, ktoré sú podľa autorských práv voľné, je možné vytlačiť si ich na použitie doma, čiže nie na komerčné účely," uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Na tejto stránke bude po ukončení digitalizácie asi 110.000 diel z 20 galérií. Podľa Kusej je to veľké množstvo, najmä ak si uvedomíme, že galérie na svojich výstavách prezentujú asi jedno percento z vlastných zbierkových fondov.

"Z našich zbierok je na tejto stránke zatiaľ menej diel. Dobre je zastúpená galéria v Nových Zámkoch alebo Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Sú tam aj diela z galérie v Liptovskom Mikuláši či z Galérie mesta Bratislavy," dodala Kusá.

Bez názvu.jpg

Ojedinelý web

Mladí tvorcovia z tímu lab.SNG prezentovali možnosti, ktoré ponúka táto na Slovensku zatiaľ ojedinelá webstránka. Po štyroch rokoch digitalizácie umožňuje redizajnová stránka komfortné vyhľadávanie zatiaľ 64.614 diel. Medzi nimi je napríklad obraz Josepha Sellenyho Amfiteáter v Pule z roku 1897 a mnohé iné historické diela.

Návštevník si môže dôkladne prezrieť súbor diel v albume vykonávacieho projektu Pamätníka sovietskej armády na bratislavskom Slavíne. Jeho autor Ján Svetlík v ňom poskytuje rôzne pohľady a rezy na tento monument i jeho model či pôdorys. Táto pilotná časť v rámci série dokumentov je sprístupnená oddnes. 

Zdigitalizované reprodukcie možno na Webe umenia vidieť v celkoch i v rôznych detailoch. Dajú sa vyhľadať podľa autora, názvu diela i dopĺňaním synoným a rôznych tvarov vyhľadávaných slov. Umelecké diela v širších súvislostiach a atraktívnom podaní ukáže obsah, ktorý bude dopĺňaný videami s nahovoreným výkladom kurátora, článkami o výtvarných technikách alebo tematických kolekciách diel. Samostatnou časťou nového webu sú Príbehy umenia – séria krátkych dokumentov približujúca diela osobným pohľadom autorov, ich rodinných príslušníkov alebo ľuďmi zobrazenými na dielach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok