Fond národného majetku by mal byť od nového roka minulosťou

TASR
9.6.2015 22:51

Fond národného majetku by mal byť od 1. januára budúceho roka minulosťou. Vyplýva to z návrhu zákona o zrušení FNM a o zriadení Správcovskej agentúry, ktorý do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo hospodárstva. Zánik fondu potvrdila aj hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.

Fond národného majetku by mal byť od nového roka minulosťou

"Účelom návrhu zákona je zrušiť FNM, pretože už prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Do budúcnosti sa neplánuje privatizácia majetku štátu a ani nie je možné predpokladať privatizáciu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti. Nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti," zdôvodnilo ministerstvo.

Úlohy a kompetencie FNM vo vzťahu k prípadnému budúcemu prevodu majetku štátu sa navrhujú presunúť na MH. Aby nemalo zrušenie fondu vplyv na štátny rozpočet, cieľom zákona je aj zriadenie Správcovskej agentúry ako jeho právneho nástupcu. "Jej primárnou úlohou bude vysporiadavať záväzky FNM, ktoré nie je možné v krátkodobom horizonte vysporiadať a ktorých presun na štát by predstavoval významné ekonomicko-právne riziká," dodal rezort hospodárstva.

FNM vznikol 28. júna 1991 zápisom do podnikového registra, pričom v súčasnosti vykonáva svoju činnosť na základe zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Hlavným poslaním fondu je zabezpečovať realizáciu procesu privatizácie a vykonávať s tým spojené majetkové a finančné operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok