Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť, predpovedá NBS

TASR TA3
9.6.2015 14:52

Ekonomika Slovenska by mala tento rok vzrásť o 3,2 %, na budúci rok o 3,8 % a v roku 2017 sa predpokladá jej zvýšenie o 3,5 %. Vyplýva to z najnovšej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska, ktorá tak potvrdila svoj odhad z marca.

Export aj domáci dopyt

"Slovenská ekonomika vykázala v 1. štvrťroku 2015 relatívne rýchly medzikvartálny rast v súlade s očakávaniami a aktuálne zverejnená štruktúra potvrdila výraznejšie oživenie exportu pri miernejšom raste konečnej spotreby, čo bolo ovplyvnené nárastom miery úspor," uviedol guvernér NBS Jozef Makúch.

Zdrojom rastu ekonomiky v nasledujúcich dvoch rokoch by mal byť tak export, ako aj domáci dopyt. Nízke úrokové sadzby a rastúca výkonnosť ekonomiky by mali vytvoriť priestor pre rast súkromných investícií, kým verejné investície by mali byť krátkodobo ovplyvnené nižším počiatočným čerpaním eurofondov v novom období.

Znižovanie nezamestnanosti

"V súvislosti s aktuálnym, ako aj očakávaným priaznivým vývojom príjmov domácností sa predpokladá, že spotreba obyvateľstva sa v nasledujúcich rokoch zrýchli a bude predstavovať jeden z podstatných zdrojov rastu ekonomiky," konštatoval Makúch.

Centrálna banka naďalej predpovedá pokračovanie rastu zamestnanosti a výraznejšie znižovanie miery nezamestnanosti. Tá by sa mala v roku 2017 priblížiť k úrovni 10 %. Zvyšovať by sa mali aj nominálne mzdy, pri vyššej inflácii by sa však rast reálnej mzdy mal zmierniť k 2 %.

Cyklické oživenie

Vplyvom zvyšovania cien potravín a energií, kde sa premietli najmä rastúce ceny ropy, sa inflácia dostáva postupne na rastovú trajektóriu. "V tomto roku by mali ceny v priemere stagnovať. Vplyvom efektu zvyšovania domáceho dopytu, uzatvárania produkčnej medzery a rastúcich cien dovážaných tovarov by sa spotrebiteľské ceny mali zvýšiť v roku 2016 o 1,6 % a v roku 2017 o 2,2 %," vyčíslil Makúch.

Súčasné cyklické oživenie by sa malo podľa neho využiť na štrukturálne reformy pre dosiahnutie dlhodobo udržateľného rastu ekonomiky a zamestnanosti. "Zlepšenie kvality podnikateľského prostredia, lepšie fungujúci trh práce a zvýšenie kvality verejných služieb v prostredí uvoľnenej politiky nezvýšia rast len v budúcnosti. Cez pozitívne očakávania by to malo motivovať firmy zvýšiť investície už dnes, čo by ekonomické oživenie pomohlo predĺžiť do budúcnosti," uzavrel guvernér NBS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok