Šafářová hrala životný zápas, v Paríži ale získala titul Serena Williamsová

SITA
6.6.2015 17:43

Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila vo finále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži nad českou trinástkou podujatia Luciou Šafářovou za 121 minút 6:3, 6:7, 6:2.

Šafářová hrala životný zápas, v Paríži ale získala titul Serena Williamsová
SITA/AP

Šafářová odolávala

Serena v otváracej časti na Dvorci Philippa Chatriera dosiahla napokon postačujúci brejk na 3:1. V ôsmej hre síce nepridala poistku pri možnosti, ktorú si utvorila sériou nekompromisných forhendových príjmov, ale v deviatej hre sa v pohode dopadávala. Keď hneď v úvodnej hre druhej časti premenila tretí brejkbal (tento únik potvrdila na nulu), naznačila predpokladané vyústenie zápasu. O to viac, že Šafářovej zobrala podanie aj v piatom geme.

Opak však bol pravdou. Češka sa vôbec nezlomila a vynútila si pokračovanie. Američanka síce esom číslo osem vyrovnala na 5:5 a rezolútnym bekhendovým returnom išla do vedenia 6:5, ale nevyhla sa stupňovaniu zápletky. V strhujúcom tajbrejku bola Šafářová odvážnejšia, účinnejšia aj istejšia. Uspela aj vo svojej šiestej tohtoročnej lotérii na RG.

Keď Češka odskočila na 2:0 v treťom sete, zdalo sa, že tzv. momentum už zostane na jej strane. Nesúhlasila s tým však jedna z najlepších hráčok v histórii. Serena v pohode znížila na 1:2, Šafářová jej dvojchybou dodala rebrejk na 2:2 a Češka neobstála ani na servise v šiestej hre, hoci v nej mala gembal. Za stavu 2:5 klesla na 0:40. Prvý mečbal vymazala kvalitným podaním, pri druhom nestačila na krížny forhendový return.

Williamsová prehrala iba v Madride

Tridsaťtriročná Serena získala svoj tretí titul v singli vo francúzskej metropole po sezónach 2002 a 2013 a jubilejný 20. na veľkej štvorke. Na Majors sa presadila tretí raz v rade po US Open 2014 a Australian Open 2015, takže na Wimbledone môže zavŕšiť druhý tzv. Serena Slam v kariére.

Stále platí, že víťazka už 67 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni S. Williamsová prehrala v tejto sezóne iba v májovom semifinále v Madride s Češkou Petrou Kvitovou. Vo vrcholných finále dvojhry má štatistiku 20:4. Viac grandslamových titulov v singli ako ona majú len Austrálčanka Margaret Courtová (24) a v Open Ere Nemka Steffi Grafová (22).

Už vďaka víťazstvu v 3. kole sa Američanka stala prvou ženou v tzv. otvorenej ére s aspoň 50 zápasovými úspechmi na každej súčasti Grand Slamu. Jej parížska bilancia teraz je 54:11. Vlani ju už v 2. kole zaskočila Španielka Garbine Muguruzová-Blancová.

Šampiónka si okrem Pohára Suzanne Lenglenovej odnáša 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 1,8 milióna eur. Zdolanú uteší 1300 bodov a 900 000 eur. 

Dvojhra žien - finále: 
Serena Williamsová (USA-1) - Lucie Šafářová (ČR-13) 6:3, 6:7 (2), 6:2 za 121 minút (31, 58, 32)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok