Pápež František prišiel do Sarajeva s výzvou na uzmierenie

TA3
6.6.2015 07:55

Výzva na uzmierenie je zásadné posolstvo, s ktorým pápež František pricestoval na jednodňovú návštevu do bosnianskej metropoly Sarajevo. Na omšu, ktorú odslúži na pôvodne olympijskom štadióne, by malo prísť viac ako 65 000 veriacich.

O utrpení kázal v taliančine

Pápež František počas svojej návštevy bosnianskej metropoly Sarajevo vyzval bosnianske národy na snahu o trvalý náboženský a etický zmier, ktorý podľa jeho slov vylieči hlboké rany pretrvávajúce v krajine aj dvadsať rokov po občianskej vojne. "Volanie Božieho ľudu opäť raz stúpa z tohto mesta, volanie všetkých mužov a žien dobrej vôle: vojna nikdy viac," povedal pontifik počas omše na sarajevskom štadióne, na ktorej sa zúčastnilo približne 65-tisíc ľudí.

Rozprával tiež o utrpení, ktorému čelila Bosna počas vojny, pričom zmienil utečenecké tábory, zdevastované domy či továrne a zničené životy. "Dobre to poznáte, zažili ste to: toľko utrpenia, toľko ničenia, toľko bolesti," predniesol pontifik zvýšeným hlasom počas kázne v taliančine. Odsúdil tiež skupiny, ktoré z vojnových konfliktov profitujú predajom zbraní.

Viera v spoločnú budúcnosť

Ešte pred omšou, ktorá bola vrcholom Františkovej návštevy, sa pontifik stretol s trojčlenným predsedníctvom Bosny. Na stretnutí pápež vyhlásil, že mierové iniciatívy medzi Srbmi, Chorvátmi a Bosniakmi v krajine doposiaľ preukázali, že aj najhlbšie rany sa môžu vyliečiť pevnou vierou v spoločnú budúcnosť.

Pápeža po prílete do bosnianskej metropoly privítalo na letisku aj približne 150 detí, oblečených v ľudových krojoch všetkých etnických skupín. "Videl som nádej v deťoch, ktoré ma na letisku privítali. Moslimovia, Židia, Katolíci a ďalšie menšiny spoločne a v radosti. Toto je nádej. Stavme na túto nádej," vyslovil František na margo incidentu.

Sarajevo bolo v bývalej Juhoslávii vnímané ako symbol etnickej a náboženskej rozmanitosti. Po vojne v roku 1995 sa Bosna v súvislosti s mierovou dohodou sprostredkovanou Spojenými štátmi etnicky aj nábožensky rozdelila na katolíckych Chorvátov, pravoslávnych Srbov a moslimských Bosniakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok