Barmská armáda prepustila podľa OSN desiatky detských vojakov

SITA
4.6.2015 16:39

Barmská armáda zo svojich radov prepustila 51 detských vojakov, čím sa počet takto prepustených detí v tomto roku zvýšil na 93. Informovala o tom Organizácia Spojených národov. Koordinátorka OSN v Barme Renata Lok-Dessallienová tento krok armády privítala.

Barmská armáda prepustila podľa OSN desiatky detských vojakov
Ilustračný záber TASR

Reformovaná vláda

"V prvom rade vôbec nemali byť v armáde," vyhlásila koordinátorka. Barma mnoho rokov figurovala na zoznamoch krajín, v ktorých sú do bojov či už na strane vládnej armády alebo niektorého z vojsk etnických rebelov verbované aj deti.

Počas polstoročia vojenského režimu krajinu mnohokrát odsudzovali medzinárodné organizácie za porušovanie ľudských práv vrátane zneužívania a verbovania detských vojakov. Reformovaná, polovojenská vláda, ktorá sa dostala v Barme k moci v roku 2011, sa v spolupráci s OSN snaží o prepúšťanie detských vojakov.

Dhodobá snaha

Od júna 2012, keď barmská vláda podpísala s OSN akčný plán, ktorý by zabránil ďalšiemu verbovaniu a využívaniu detí vo vojsku, už bolo prepustených 646 detí.

"Opätovná integrácia detí kedysi prepojených s barmskou armádou si vyžaduje dlhodobú snahu a kontinuálne financovanie," uviedol Bertrand Bainvel predstaviteľ detského fondu OSN v Barme. Okrem vládnej armády na území Barmy podľa údajov OSN využíva detských vojakov aj sedem ďalších armád etnických menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok