Mubarak opäť príde pred súd, nariadili opakovanie procesu

TASR
4.6.2015 11:24

Egyptský najvyšší odvolací súd nariadil ďalšie opakovanie procesu s bývalým prezidentom Husním Mubarakom, v ktorom čelí obvineniam zo spoluviny na zabití stoviek demonštrantov.

Mubarak opäť príde pred súd, nariadili opakovanie procesu
SITA/AP

Nariadili opakovanie celého procesu

Vlani v novembri zbavili Mubaraka v tomto prípade všetkých obvinení, proti čomu sa prokuratúra odvolala. Kasačný súd teraz akceptoval jej námietku a nariadil opakovanie celého procesu a jeho začiatok stanovil na 5. novembra.

Mubarak (87) bude teda opäť, celkovo už po tretí raz, čeliť pred súdom obvineniam, že počas revolúcie v roku 2011 nariadil násilné zákroky voči demonštrantom, ktoré si celkovo vyžiadali viac ako 840 obetí. Spolu s ním bol súdený aj niekdajší minister vnútra a šiesti bývalí bezpečnostní predstavitelia jeho režimu, ktorých taktiež napokon oslobodili.

Po rozsudku sa už nemôže odvolať

V kauze usmrtenia demonštrantov Mubaraka v roku 2012 odsúdili na doživotie. Najvyšší súd však v odvolacom konaní verdikt zrušil a nariadil opakovanie celého procesu. Exprezidenta súdili za smrť 239 účastníkov protestov, ktorých zabitie bolo zdokumentované v texte obžaloby.

Nový proces bude treťou a záverečnou časťou celej kauzy. Proti vynesenému verdiktu už nebude možné podať odvolanie.

Mubarak sa v súčasnosti nachádza v káhirskej vojenskej nemocnici, kde strávil väčšinu času od svojho zosadenia vo februári 2011.

Témy: Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok