Nadal neuhral proti Djokovičovi ani set a neobáji titul z vlaňajška

SITA TA3
3.6.2015 18:47

Španielsky tenista Rafael Nadal pri svojom jedenástom štarte iba druhý raz v kariére prehral na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros.

Nadal neuhral proti Djokovičovi ani set a neobáji titul z vlaňajška
SITA/AP

Práve od stredy 29-ročný deväťnásobný a úradujúci miestny šampión nestačil v netrpezlivo očakávanom štvrťfinálovom dueli titanov na lídra svetového rebríčka ATP Novaka Djokoviča - za 146 minút padol 5:7, 3:6, 1:6.

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič umlčal priaznivcov svojho veľkého rivala "Rafu" rýchlym únikom na šokujúcich 4:0, ale fanúšikovia Nadala sa dostali na pokraj extázy, keď ich obľúbenec vyrovnal na 4:4. Srb sa však včas pozviechal. Už na príjme v desiatom geme mal tri setbaly, zužitkoval až tretiu možnosť v dvanástej hre, dovedna teda šiestu. V druhom dejstve sa Djokovič presadil na returne v ôsmej hre a potom síce v deviatom geme od stavu 40:15 váhal, premenil však štvrtý setbal. Keď hneď v úvode tretej časti dosiahol Srb ďalší brejk, naznačil definitívu. "Poistka" na 3:0 v podstate už znamenala koniec Nadalovho panovania pri Seine. Bookmakermi favorizovaný Djokovič predviedol na Dvorci Philippa Chatriera výbušnejší, sebavedomejší a komplexnejší výkon. Zvíťazil zaslúžene. Súper mu premenil mečbal dvojchybou.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič znížil v bilancii zo vzájomných duelov s Nadalom na 21:23, v rámci medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska upravil na 1:6. Potvrdil, že aprílový triumf dva razy 6:3 v semifinále na rovnakom povrchu v monackom Monte Carle nebol náhodný. S ľavorukým Malorčanom v minulosti okrem iného prehral vo finále RG 2012 a 2014.

Djokovič stále prechádza týmto podujatím bez straty setu. "Nole" dosiahol svoj 27. zápasový úspech v rade a dokonca už 42. bez prerušenia na vrcholných fórach - veľkej štvorke, ATP World Tour Finals či ATP World Tour Masters 1000. Celkovo naposledy ťahal za kratší koniec 28. februára so Švajčiarom Rogerom Federerom vo finále v Dubaji v SAE.

Osemnásobný grandslamový šampión Djokovič môže nadviazať na svoj triumf z Melbourne. Double Australian Open - Roland Garros naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992.

Nadal bol tento rok nasadený až ako šiesty. Hrdina 14 Majors teraz má neďaleko Buloňského lesíka zápasovú bilanciu 70:2, do stredy jedinú prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Triumfoval v rokoch 2005 - 2008 a 2010 - 2014. Do francúzskej metropoly pricestoval prvý raz bez toho, aby mal na konte aspoň jeden titul z európskej antukovej časti predmetnej sezóny. Aktuálna prehra je okrúhla 150. v jeho kariére na hlavnom profesionálnom okruhu a zároveň 30. na antuke (popri 339 triumfoch).

Strýkom Tonim Nadalom trénersky vedený Španiel momentálne má v dueloch na tri získané sety na najpomalšom podklade štatistiku 93:2. Na tehlovej múčke nazbieral 46 primátov, viac ich má len Vilas (49).

Ak by Nadal znova získal titul, stal by sa prvým tenistom v tzv. otvorenej ére a len druhým celkovo s dvojciferným počtom singlových trofejí z jedného grandslamového podujatia. Austrálčanka Margaret Courtová sa v období 1960 - 1973 jedenásťkrát radovala na Australian Open.

Djokovič sa v piatkovom semifinále stretne s úspešným zo súbežného zápasu Andy Murray (V. Brit.-3) - David Ferrer (Šp.-7). Nad oboma vedie o desať triumfov - s Britom má bilanciu 18:8 a proti španielskemu finalistovi ročníka 2013 stojí 15:5. Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v dolnej polovici žrebu domáci Jo-Wilfried Tsonga a Švajčiar Stan Wawrinka. 

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Rafael Nadal (Šp.-6) 7:5, 6:3, 6:1 za 146 minút 

Zostávajúci stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov: 
Andy Murray (V. Brit.-3) - David Ferrer (Šp.-7) / bilancia: 9:6 

Už známa dvojica v semifinále dvojhry mužov (dolná polovica žrebu): 
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-14) - Stan Wawrinka (Švaj.-8)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok