USA obvinili v kauze Megaupload.com sedem ľudí vrátane jedného Slováka

TASR, TA3
20.1.2012 11:18

Spojené štáty obvinili dve firmy a sedem osôb vrátane 35-ročného Slováka za prevádzkovanie medzinárodnej zločineckej skupiny, ktorá sa mala podieľať na rozsiahlom poškodzovaní autorských práv prostredníctvom servera Megaupload.com.

Informovali o tom vo štvrtok spoločne americké ministerstvo obrany a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Škody, ktoré mala skupina spôsobiť majiteľom autorských práv, odhadli americké úrady na pol miliardy dolárov (388 miliónov eur), pričom svojou aktivitou mali zinkasovať protiprávne vyše 175 miliónov dolárov (136 miliónov eur).

Obvineným Slovákom je podľa tlačovej správy amerického ministerstva spravodlivosti 35-ročný grafický dizajnér Július B. Okrem neho v kauze čelia obvineniu traja Nemci, Estónec a 29-ročný muž s dvojitým holandsko-novozélandským občianstvom. Úrady už zatkli na Novom Zélande vodcu skupiny, 37-ročného zakladateľa Megaupload.com Kim Tim Jim Vestora, známeho ako Kim Schmitz alebo Kim Dotcom.

Ako upozornili americké úrady, Slovák, 39-ročný Nemec a 32-ročný Estónec zostávajú zatiaľ na slobode.
Americké ministerstvo spravodlivosti konštatovalo, že ide doteraz o jeden z najväčších prípadov nezákonného kopírovania autorsky chránených súborov, ktorým sa justícia Spojených štátoch zaoberala. Vyšetrovanie je namierené proti zneužívaniu verejne prístupných internetových serverov na ukladanie súborov, ktoré uľahčujú páchanie trestných činov proti duševnému vlastníctvu.

V reakcii na rozhodnutie amerických úradov zatvoriť jeden z najväčších serverov pre zdieľanie hudby uskutočnila vo štvrtok večer hackerská skupina Anonymous útok na servery amerického ministerstva spravodlivosti a FBI. Zúčastniť sa ho podľa agentúry DPA malo vyše 5000 hackerov. Terčom útoku sa stali i filmové a nahrávacie spoločnosti Motion Picture Association a Universal Music.

Známa skupina Anonymous označila útok za jej doposiaľ najväčší hackerský útok proti americkým úradom.

Zdroj: justice.gov, DPA

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok