Nové fotografie diktátora Kima vyvolali divoké špekulácie o jeho zdraví

TA3
6.6.2015 10:03

Kim Čong-un sa vybral na pole, aby skontroloval poľnohospodárstvo. Opäť, ako už býva zvykom, obklopený straníkmi s malými zápisníkmi aj fotografmi. Ich snímky v mnohých vyvolali podozrenie, že mladý vodca KĽDR je vážne chorý.

Nové fotografie diktátora Kima vyvolali divoké špekulácie o jeho zdraví
ČTK/KCNA

Chorľavý vodca

Severokórejský diktátor zrejme prehráva svoj boj s obezitou. Aktuálne fotografie ho ukazujú korpulentného a zadýchaného na poli neďaleko hlavného mesta, kam prišiel skontrolovať úrodu.

Kim mal na sebe rozopnutý prúžkovaný oblek a na hlave slamený klobúk. Severokórejský líder má 32 rokov a na „trón“ nastúpil v roku 2011. Od tej doby citeľne pribral, pre svoj stav a životný štýl trpí zdravotnými problémami a podľa expertov bol už raz vážne chorý.

V septembri na niekoľko týždňov zmizol z očí verejnosti. Na zasadnutí parlamentu sa neskôr objavil s paličkou.

Kto by ho nahradil?

Britský denník Telegraph upozorňuje, že zdravotné problémy súvisiace so stravovaním majú Kimovci v rodine. Jeho otec Kim Čong-il trpel vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Napriek tomu sa však nevzdával francúzskeho brandy a lahôdok z kuchyne paláca.

Zdravie Kima je starostlivo monitorované viacerými krajinami. V prípade, že by mal vážne zdravotné problémy a nebol schopný dlhšie vládnuť, analytici sa snažia odhadnúť, ako by sa diktatúra vyvíjala.

"Vieme, že jeho zdravie nie je dobré, ak by bol v budúcnosti vážne chorý, potom existuje možnosť nestability alebo dokonca prevratu členov armády," povedal profesor z tokijskej univerzity Tošimicu Šigemura pre The Telegraph.

Favoritom je brat Kim Čong-čul

"Pretože rodová línia Kimovcov je veľmi dôležitá v severokórejskej spoločnosti, starší Kimov brat - Kim Jong-nam by sa mohol stať bábkou pre nový režim," vysvetlil ďalej jednu z následníckych možností.

Práve fotografie staršieho 33-ročného brata Kim Čong-čula nedávno nečakane zaplnili stránky novín. Objavil sa totiž na koncerte Erica Claptona v Londýne.

Ďalší starší brat Kim Čong-nam už žije mimo KĽDR, v Macau. Známy je svojim extravagantným životom a vylúčením z nástupníctva, pretože sa chcel na falošný pas dostať do japonského Disneylandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok