Sexuálne menšiny sú podľa OSN terčom násilia po celom svete

SITA
2.6.2015 14:48

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn vydal správu, podľa ktorej sú príslušníci sexuálnych menšín obeťami "rozšíreného, násilného zneužívania, obťažovania a diskriminácie" vo všetkých svetových regiónoch.

Sexuálne menšiny sú podľa OSN terčom násilia po celom svete
SITA/AP

Beztrestnosť páchateľov

V dokumente uvádza stovky príkladov zabitia homosexuálnej, bisexuálnej či transrodovej osoby z nenávisti a upozorňuje, že napriek ich neúplnosti získané údaje nasvedčujú alarmujúco vysokej miere násilia voči tejto skupine.

Pretrvávajúci stav sprevádzaný často beztrestnosťou páchateľov podľa neho zatieňuje kroky niektorých krajín na obmedzenie násilia a diskriminácie na základe sexuálnej orientácie či rodovej identity, ktoré podnikli od vydania predošlej správy v roku 2011.

Porušovanie ľudských práv

Správa určená Rade OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve sa okrem iného zmieňuje o najmenej 76 krajinách, kde dodnes platia zákony kriminalizujúce a prenasledujúce občanov na základe ich príslušnosti k sexuálnym menšinám vrátane zákonov zakazujúcich intímny pomer medzi dospelými osobami rovnakého pohlavia.

V Iráne, Mauritánii, Saudskej Arábii, Sudáne, Jemene a niektorých častiach Nigérie a Somálska je možné za homosexuálne správanie udeľovať trest smrti, čo predstavuje "závažné porušovanie ľudských práv", uviedol v správe komisár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok