Do najvyššej poľskej futbalovej súťaže postúpil dedinský tím

SITA
2.6.2015 09:58

Klub z dediny v juhovýchodnom Poľsku Termalica Bruk-Bet Nieciecza si v sezóne 2015/2016 zahrá v najvyššej domácej súťaži. Nieciecza bude najmenšou obcou v histórii Ekstraklasy, keďže v nej žije iba 750 obyvateľov. Spolu s Niecieczou postupuje aj Zaglebie Lubin.

Do najvyššej poľskej futbalovej súťaže postúpil dedinský tím
termalica.brukbet.com

Hrať musia v Krakove

Termalica svoj postup medzi elitu spečatila v dueli 33. kola druhej najvyššej súťaže proti Pogoňu Siedlce (2:0) a kolo pred koncom má pred treťou Wislou Plock náskok šiestich bodov.

"Sme z vidieka, ale sme najlepší," skandovali po postupe fanúšikovia na maličkom obecnom štadióne, na ktorý ani raz v ročníku neprišlo menej fanúšikov, ako je počet obyvateľov obce. Posledný zápas proti Pogoňu mal dvojtisícovú kulisu.

Štadión nevyhovuje potrebám najvyššej súťaže. Klub síce získal licenciu na štart v súťaži, svoje domáce zápasy však bude hrávať v 70 km vzdialenom Krakove na štadióne miestneho klubu Hutnik.

Za úspechom mužstva stojí hlavný sponzor, ktorý je v krajine známy ako veľký výrobca dlažobných kociek. Zaujímavosťou je, že klub oficiálne riadi žena - prezidentka Danuta Witkowská, ktorá je manželkou majiteľa klubu a miestnej spoločnosti Bruk-Bet Krzysztofa Witkowského.

V zostave aj Slováci

Mužstvo bolo blízko k historickému úspechu už v sezóne 2012/2013. Rovnako v predposlednom kole delili Termalicu od postupu sekundy v zápase proti Olimpii Grudziadz, keď v nadstavenom čase inkasovala vyrovnávajúci gól na 1:1. V záverečnom kole vtedy nestačila Nieciedza na Flotu Swinoujscie (1:4) a obsadila nepostupové tretie miesto. Do najvyššej súťaže sa vtedy kvalifikovali Zawisza Bydgoszcz s Cracoviou Krakov.

V kádri mužstva figurujú aj dvaja slovenskí obrancovia Peter Maslo a Dalibor Pleva. Niecieczu v minulosti dvakrát viedol slovenský tréner Dušan Radolský. V sezóne 2011/2012 obsadil s tímom piate miesto v druhej najvyššej súťaži, neskôr sa do klubu na niekoľko mesiacov vrátil v roku 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok