Brusel odsúdil ruský zoznam nežiadúcich európskych politikov

SITA TA3
31.5.2015 11:18

Rezort diplomacie Európskej únie odsúdil zverejnený ruský zoznam neželaných osôb, ktoré majú zakázaný vstup do Ruska. Podľa Bruselu sú cestovné obmedzenia "úplne svojvoľné a neodôvodnené".

Moskva podľa európskej diplomacie okrem samotných mien neposkytla "žiadne ďalšie informácie o právnom základe, kritériách a rozhodovacom procese". Ako sa uvádza vo vyhlásení vedenia bloku, "absentuje najmä ďalšie odôvodnenie a transparentnosť".

Ruský zoznam neželaných osôb je reakciou na hospodárske a cestovné sankcie západných krajín uvalené na Rusko a jeho vybraných, vysokopostavených predstaviteľov za minuloročné pričlenenie polostrova Krym. Na verejnosť však prenikli niektoré z mien. Je medzi nimi aj belgický expremiér Guy Verhofstadt či nemecký poslanec Karl-Georg Wellmann, ktorému pred týždňom neumožnili opustiť priestory moskovského letiska. Údajne je na ňom aj český exminister Karel Schwarzenberg spolu so svojím krajanom a bývalým eurokomisárom Štefanom Fülem. Nechýbajú však ani poľský expremiér Jerzy Buzek a britský vicepremiér Nick Clegg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok