Únia prezradila, ako bude zdaňovať nadnárodné firmy

SITA
28.5.2015 09:51

Znižovaniu daňovej povinnosti veľkých firiem by mal byť koniec. Plány, ako tomu zabrániť, načrtla Európska komisia. Cieľom je jeden systém Európskej únie pre výpočet daní.

Únia prezradila, ako bude zdaňovať nadnárodné firmy
SITA

Detaily v polovici júna

Európska komisia v stredu načrtla plány boja proti znižovaniu daňovej povinnosti veľkých nadnárodných firiem zo ziskov v Európe pomocou kreatívneho účtovníctva. Komisia, ktorá by mala zverejniť detaily pripravovaných daňových opatrení 17. júna, už v marci rozhodla, že krajiny Európskej únie budú musieť zdieľať informácie o daňových dohodách s veľkými firmami.

"Odsúhlasili sme, že musíme bojovať s vyhýbaním sa plateniu daní tým, že nanovo nastolíme prepojenie medzi zdanením a priestorom, v ktorom spoločnosti podnikajú,“ povedal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Spoločný  základ dane

Cieľom Európskej komisie je podľa jeho slov obnoviť návrhy z roku 2011 na spoločný konsolidovaný základ dane z príjmov právnických osôb. Podľa návrhu by sa spoločnosti museli správať v súlade s jedným systémom EÚ pre výpočet daní.

Firmy by sa tak neriadili rôznymi pravidlami v každej členskej krajine EÚ a nezdaňovali by aktivitu v rámci celej EÚ daňovým priznaním v jednej krajine. Dombrovskis poznamenal, že konsolidácia daňových základov nebude jednoduchá. Členské štáty sa budú musieť dohodnúť na rozdelení daňových príjmov, čo doposiaľ nezvládli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok