V Belgicku skolabovala letecká doprava, dôvodom je technický problém

TASR TA3
27.5.2015 13:57

Poškodené elektrické rozvody spôsobili kolaps leteckej dopravy v Belgicku. Žiadne lietadlá v krajine nepristávajú, ani odtiaľ neodlietajú. Obnovenie prevádzky sa očakáva podvečer.

Prílety ani odlety nie sú možné

Leteckú dopravu v celom Belgicku, vrátane hlavného mesta Brusel, ochromila porucha v centre riadenia letovej prevádzky. Nijaké lietadlá v Belgicku nepristávajú a ani odtiaľ nemôžu odletieť. Dôvodom je poškodenie elektrických rozvodov, ktoré ovplyvňujú činnosť národnej agentúry pre kontrolu letovej prevádzky Belgocontrol.

Európska agentúra pre kontrolu a bezpečnosť leteckej prevádzky potvrdila problémy, ktoré eviduje od 07.30 h miestneho času. Obnovenie prevádzky predpokladá najskôr o 17.30 h SELČ. "Vzhľadom na poškodenie elektrickej sústavy, ovplyvňujúce činnosť riadiaceho strediska letovej prevádzky, nie sú prílety a odlety možné," uviedla správa bruselského letiska vo svojom vyhlásení pre médiá. Letisko informovalo, že predpoludním odklonilo najmenej 40 letov.

Problémy v celej krajine

Dočasné odstavenie riadenia letovej prevádzky na najväčšom belgickom letisku spôsobilo problémy aj na ďalších belgických letiskách, Charleroi a Liege, ktoré využívajú nízkonákladové letecké spoločnosti. Tlačová agentúra Belga uviedla, že až do odstránenia technického problému žiadne lety z týchto letísk neodletia.

Rok 2014 bol rokom mimoriadneho nárastu počtu letov na tomto letisku. Rast bol zaznamenaný vo všetkých segmentoch, v osobných aj nákladných letoch. Letisko dokázalo vlani prelomiť svoj historický rekord z roku 2000, keď odbavilo spolu 21,9 milióna cestujúcich, čo je o 2,8 milióna pasažierov viac, než bolo v roku 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok