Slovenská Magna Deti v núdzi pomáha v zdevastovaných častiach Nepálu

TA3 TASR
26.5.2015 21:54

Nepálčania si v pondelok minútou ticha pripomenuli obete ničivého zemetrasenia. Situácia v krajine ešte stále nie je stabilizovaná. V teréne sú nasadení aj pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Informoval o tom pracovník organizácie Martin Bandžák.

Obchodovanie s ľuďmi

Deti v Nepále môžu oddnes cestovať len v sprievode svojich rodičov, prípadne s inou oprávnenou dospelou osobou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nepálske úrady. Tie sa totiž obávajú, že nepálske rodiny, ktoré sú naďalej v ohrození vzhľadom na dve ničivé zemetrasenia z minulého mesiaca, sa môžu stať obeťami obchodovania s ľuďmi.

Nepálske ľudskoprávne organizácie sa tiež domnievajú, že skupiny zameriavajúce sa na obchodovanie s ľuďmi zneužívajú pretrvávajúci chaos v krajine vo svoj prospech.
Deti mladšie ako 16 rokov by oddnes mali mať v Nepále zakázané cestovať mimo svojich domovských okresov bez sprievodu rodičov alebo iných dospelých osôb. Tie pritom musí vopred schváliť tamojší výbor sociálnych vecí.

"Ak sa zistí, že deti cestujú s cudzími ľuďmi, budú pod dohľadom polície," uviedol nemenovaný predstaviteľ ministerstva sociálnych vecí.
"Všetci okresní činitelia a policajné jednotky v celej krajine boli v tejto súvislosti požiadaní o zotrvanie vo vysokej pohotovosti," dodal zdroj.

Podľa informácií iného predstaviteľa rezortu sociálnych vecí nebude na najbližšie tri mesiace povolená ani medzinárodná adopcia detí z
Nepálu. Státisíce nepálskych rodín stratili strechu nad hlavou po dvoch silných zemetraseniach, ktoré zasiahli krajinu 25. apríla a následne aj 12. mája. Táto prírodná katastrofa pripravila v Nepále o život najmenej 8600 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok