Glváč v Brne slávnostne odhalil novú slovenskú húfnicu

TA3 SITA
19.5.2015 18:57

Minister obrany Martin Glváč v Brne navštívil medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015. Počas otvorenia veľtrhu šéf rezortu obrany Glváč slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA.

Oživenie zbrojárskeho priemyslu

EVA je najnovší produkt slovenského obranného priemyslu a je výsledkom práce spoločnosti KONŠTRUKTA – Defence, a.s., ktorá patrí do skupiny DMD GROUP v Dubnici nad Váhom.

„Po dlhej dobe je to ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu. Chcem poďakovať spoločnosti DMD, že dokázala za krátky čas, za 9 mesiacov postaviť toto vozidlo. Dúfam, že keď prejde vojskovými skúškami bude zavedené do výzbroje Ozbrojených síl. Je veľký predpoklad, že o takýto typ vozidla bude mať záujem aj Armáda ČR. Urobíme maximum, aby sa takéto vozidlo uplatnilo aj na svetových trhoch. Ja to opäť česko-slovenská spolupráca, to znamená podvozok český a nadstavba slovenská,“ uviedol minister Glváč.

Ľahká vezená húfnica EVA je delostrelecká zbraň so samočinným nabíjaním, ktorá je schopná zabezpečiť účinnú palebnú podporu pozemným vojskám. Má veľký dostrel, účinnú streľbu a veľkú pohyblivosť.

Dynamické ukážky

„Ja to považujem za obrovský úspech, pretože sme vytvorili nádherné dielo, ktoré je veľkým signálom oživenia zbrojárskej výroby v Dubnici nad Váhom,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva DMD Group, a.s. Viliam Dubovický „Myslím si, že DMD našlo v tomto výrobku dieru na trhu a bude o Evu veľký záujem,“ dodal šéf rezortu obrany Glváč.

V  prezentácii Ministerstva obrany na veľtrhu IDET 2015 si môžu návštevníci pozrieť napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2, výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS.

Počas dynamických ukážok sa Ozbrojené sily odprezentovali s ľahkým viacúčelovým vozidlom s mechanickou vežou a s dekontaminačným vozidlom. Na 13. ročníku veľtrhu IDET sa zúčastňujú armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z 20 krajín sveta.

Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave. Medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015 potrvá na výstavisku v Brne do štvrtka 21. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok