V Česku havarovala maďarská stíhačka, leteckú dopravu odkláňajú

ČTK TASR
19.5.2015 16:31

Na leteckej základni v meste Čáslav v Stredočeskom kraji havarovalo maďarské dvojmiestne lietadlo Jas-39 Gripen. Stroj skončil v poli za pristávacou dráhou, piloti sa katapultovali.

V Česku havarovala maďarská stíhačka, leteckú dopravu odkláňajú
ČTK

Nestihli dobrzdiť

Podľa hovorkyne českého generálneho štábu Magdalény Dvořákovej  došlo k havárii počas pristávacieho manévru maďarského stroja smerujúceho na cvičenie Lion Effort 2015.

"Posádka nedobrzdila pri pristávaní lietadlo a pred koncom dráhy sa katapultovala. Obaja piloti sú v poriadku. Lietadlo vyšlo z letovej a pristávacej dráhy do poľa," cituje server slová hovorkyne. Okolnosti nehody sú predmetom vyšetrovania.

Lietadlo vraj dokážu opraviť

Letisko, ktorému podľa hovorcu základne Tomáša Maruščáka nevznikli pravdepodobne žiadne škody, dočasne uzavreli a lietadlá odklonili do Pardubíc. Havarovaný stroj by mal byť po oprave schopný prevádzky.

Čáslav je v týchto dňoch dejiskom tretieho medzinárodného leteckého cvičenia Lion Effort vzdušných síl štátov využívajúcich stroje spomínaného typu. Popri ČR a Maďarsku medzi ne patria ešte Švédsko a Thajsko. Akciu zo svojich materských základní podporujú aj nemecké bojové lietadlá Eurofighter Typhoon a poľské stíhačky F-16.

Gripen maďarská armáda Čáslav nehoda (ČTK).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok