Revolúcia v civilnom práve ide do finále, prichádza po 50 rokoch

TA3
19.5.2015 13:08

Naťahovanie súdnych pojednávaní by malo byť minulosťou. Priniesť to má zásadná zmena v justícii, o ktorej poslanci rozhodnú pravdepodobne v stredu.

Nahradí starý Občiansky súdny poriadok

Pravidlá civilného procesného práva sa budú meniť. Zmeny prináša trojica civilnoprávnych kódexov z dielne ministerstva spravodlivosti. Právne normy majú nahradiť takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

Prichádza zásada koncentrácie

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie. Vďaka nej budú môcť sudcovia pri sporoch stanoviť stranám, ktoré sa súdia, aby všetky dôkazy predložili v stanovenej lehote, inak sa na ne nebude prihliadať. V súčasnosti sa totiž stáva, že aj po dvoch rokoch konania, keď by mal súd rozhodnúť, jeden z účastníkov s cieľom pojednávanie naťahovať prinesie nové dôkazy, a proces sa tak predlžuje.

Zefektívniť a zrýchliť proces pred súdom by malo aj predbežné vypočutie strán. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca sa často môže prísť na to, že samotný spor nie je potrebný. Má tiež platiť, že svedka bude musieť pre potreby súdu zabezpečiť tá strana sporu, ktorá ho navrhla. V prípade námietok zaujatosti voči sudcom pri sporových konaniach zase majú hroziť pokuty do 500 eur, ak súd námietku neprijme a zistí, že išlo o zjavnú obštrukciu.

Prieťahom v súdnom konaní majú zamedziť aj zmeny v doručovaní súdnych zásielok, ktoré bude priamo viazané na adresu trvalého pobytu. Ak si tam dotyčný zásielku neprevezme, súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú. V zákone sa zakotvuje aj používanie elektronickej pošty, telefonickej komunikácie, webovej stránky a dátového súboru. Tým sa má zároveň zjednodušiť a zhospodárniť vedenie sporov. To má za cieľ aj zjednodušenie právnej úpravy trov konania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok