V Thajsku súdia bývalú premiérku, za dotácie na ryžu jej hrozí väzenie

ČTK TA3
19.5.2015 07:39

Šinavatrová čelí obvineniu z korupcie a podvodov pri štátnych dotáciách pri predaji ryže. Vyhlasuje však, že je nevinná a preukáže sa jej nevina.

Kontroverzné dotácie na ryžu

V Thajsku sa začal súdny proces s bývalou premiérkou Jinglak Šinavatrovou. Štátny zástupca ju viní z korupcie a podvodov pri udeľovaní kontroverzných vládnych dotácií pri predaji ryže. Hrozí jej trest až desať rokov väzenia.

Političku čakalo pred súdnou budovou asi 50 straníckych kolegov a ďalších priaznivcov. Všetky obvinenia, ktoré boli proti nej vznesené, Šinavatrová opäť odmietla a označila ich za politicky motivované.  Novinárom povedala, že si je istá o preukázaní jej neviny. Pojednávanie bolo odročené na 21. júla. Šinavatrová bude musieť dovtedy žiadať súd o povolenie, ak bude chcieť cestovať do zahraničia.

Päť rokov bez politiky

Šinavatrová musela odstúpiť z funkcie vlani v máji po búrlivých nepokojoch, keď ju súd uznal vinnou  za zneužitie právomocí. Necelé dva týždne po jej rezignácii sa moci ujala armáda, údajne pre znovunastolenie poriadku. Šinavatrovej bolo na päť rokov zakázané pôsobiť v politike.

Krátko po prevzatí moci armádou sa začalo hovoriť o podvodoch súvisiacich s vládnymi dotáciami ryže.  Vláda Šinavatrovej údajne od farmárov nakupovala úrodu za vyššie ako trhové ceny a pripravila tým štátnu pokladnicu o 600 miliárd bátov. Podľa kritikov tak odmeňovala svojich prívržencov. Ona tvrdí, že išlo o snahu pomôcť poľnohospodárom.

Stúpenci bývalej premiérky v rozdelenej krajine kritizujú obvinenie ako spolčenie tradičných elít, medzi ktoré patria aj súdy a armáda. Odporcovia Šinavatrovej naopak argumentujú, že  po programe, ktorý expremiérke zabezpečil popularitu na vidieku, zostala štátu nepredaná ryža v skladoch a že išlo o hospodársku pohromu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok