V autobuse z Prahy našli nálož, podozrivý mal lístok do Bratislavy

ČTK SITA TASR
18.5.2015 11:30

V autobuse z Prahy do bulharskej Varny našla maďarská polícia v nedeľu nálož. Bola v kufri, ktorého majiteľ si kúpil lístok do slovenského hlavného mesta. Prípad riešia policajti z troch krajín.

Nálož našiel vodič

O náleze informovala bulharská televízia bTV s tým, že pyrotechnici trhavinu zlikvidovali. Maďarský portál Blikk.hu uviedol, že o nebezpečnosti nájdeného zariadenia sa oficiálne nič nevie. Prípadu sa údajne spoločne venujú policajti z Česka, Maďarska a Bulharska, uviedla bTV.

Podozrivú batožinu, v ktorej bol podľa bTV kanister s benzínom a nálož v trúbke, našiel vodič. Ten pre nepríjemný zápach v autobuse zastavil na odpočívadle diaľničného okruhu v Budapešti, aby skontroloval batožinový priestor. Našiel pritom batožinu, ku ktorej sa nikto nehlásil a na ktorej boli škvrny z kanistra, ktorý netesnil.

Podozrivý muž vystúpil v Budapešti

V autobuse s 37 ľuďmi vypukla panika, tvrdí Blikk. Na mieste zasahovala protiteroristická jednotka. O tom, čo vlastne našli, maďarský portál nemal žiadne podrobnosti. Bulharské médiá tvrdia, že kufor patril cestujúcemu, ktorý cestoval z Prahy a vystúpil v Budapešti. bTV s odvolaním sa na bulharského autodopravcu uviedla, že cestujúci mal lístok do Bratislavy, ale vystúpil už v Brne.

Bulharský expert Ivan Bojadžiev v Sofii novinárom povedal, že bombu dala umiestniť niektorá z teroristických organizácií Islamského štátu, ktorá má korene na Blízkom východe. Bojadžiev tak usúdil na základe podobnosti výbušniny s dávnejšie nájdenými bombami, píše internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Polícia je pipravená konať

Maďarský národný vyšetrovací úrad zatiaľ oficiálne nepožiadal slovenskú políciu o spoluprácu na prípade s náložou v autobuse na linke z Prahy do bulharskej Varny. Slovenská polícia je napriek tomu cez policajného pridelenca v Maďarsku s príslušnými orgánmi v kontakte. Ako uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, polícia je pripravená, ak to bude potrebné, poskytnúť maďarským kolegom súčinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok