V Macedónsku vyšli do ulíc odporcovia aj prívrženci premiéra

ČTK TA3 TASR
18.5.2015 09:23

Do ulíc macedónskej metropoly opäť vyšli tisíce ľudí. Demonštranti v centre mesta založili tábor, v ktorom je asi 50 stanov. Demonštrácie proti premiérovi budú podľa organizátorov trvať tak dlho, kým Nikola Gruevsky neodstúpi.

Odstúpenie považuje za zbabelosť

V macedónskej metropole pokračujú demonštrácie. Trvať budú zrejme tak dlho, kým premiér Nikola Gruevski neodstúpi. Vyzval ich k tomu opozičný líder Zoran Zaev.  Premiér naopak zvolal demonštráciu svojich prívržencov a údajne dúfa, že bude väčšia ako nedeľňajší opozičný protest. Na tom sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Macedónsko momentálne prežíva najhoršiu politickú krízu od roku 2001, kedy stálo na pokraji občianskej vojny. Konzervatívny premiér v sobotu opäť vyhlásil, že neodstúpi, lebo by to bolo zbabelé.

Riešenie chcú nájsť v Štrasburgu

Ani pondelkové hľadanie východiska z ťažkej vnútropolitickej situácie v Macedónsku sa neskončilo úspechom. Rokovania špičkových politikov balkánskej krajiny za zavretými dverami, ktoré sa uskutočnili vďaka sprostredkovaniu diplomatov USA a Európskej únie, nezmenili nič na nezlučiteľnosti postojov tamojšej vlády a opozície.

Podobné rokovania nepriniesli výsledky ani v uplynulý štvrtok, pripomenula tlačová agentúra DPA.
Predseda macedónskej vlády Nikola Gruevski a líder tamojšej opozície Zoran Zaev by v utorok chceli na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu podniknúť ďalší pokus o dosiahnutie riešenia vnútropolitickej krízy, potvrdili obe strany.

Tvrdí, že za opozíciou sú tajní

Za opozíciou podľa premiéra stoja tajné služby, svoje tvrdenie ale nepodporil žiadnymi dôkazmi. Ministerka vnútra a šéf tajnej služby už minulý týždeň odišli zo svojich funkcií.

Režim obviňuje opozíciu, že sa snaží destabilizovať krajinu, a to po incidente, ktorý sa minulý víkend odohral v Kumanove. Pri rozsiahlom zásahu proti údajným teroristom tam zahynulo osem policajtov a desať ozbrojencov, ďalších 37 policajtov bolo zranených. Väčšinu z 30 zadržaných, ktorí sú obvinení z terorizmu, tvoria Albánci z Kosova hlásiaci sa ku Kosovskej oslobodeneckej armáde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok