Pri Petrohrade postavili plastového Putina, šéf Kremľa si poctu neželá

ČTK
18.5.2015 07:38

Asi 20 kilometrov od Petrohradu postavili pamätník ruskému prezidentovi Putinovi. Zatiaľ z plastu. Autor uviedol, že bronzový bude vtedy, keď bude mať financie. Ruská hlava štátu pritom už pred rokmi uviedla, že si neželá, aby po ňom pomenovali ulice a aby mu stavali sochy.

Pri Petrohrade postavili plastového Putina, šéf Kremľa si poctu neželá
SITA/AP

Vďaka za anexiu Krymu

Ruský prezident Vladimír Putin sa vo vlasti dočkal pomníka, ktorý ho zvečňuje v štýle cisára antického Ríma. Monument odhalili počas víkendu v chatovej oblasti pri obci Agalakovo asi 20 kilometrov od Petrohradu miestni kozáci, údajne z vďačnosti za pripojenie Krymu k Rusku.

Pamätník skrášľuje medaila s ruským znakom. Autor mal údajne v úmysle ovenčiť hlavu ruského lídra vavrínovým vencom, ale nakoniec si to rozmyslel. Podľa jeho slov by údajne Putin vyzeral až príliš „rímsky“.  "Tento pomník je symbolom našej ruskej demokracie," uviedol ataman kozáckeho spolku Irbis Andrej Poljakov.

busta 1.jpg

Putin si neželá ulice ani sochy

Plastový pomník je umiestnený na atamanovom súkromnom pozemku, a tak nebol potrebný úradný súhlas. Kozáci majú podľa médií v úmysle nechať zhotoviť časť Putinovho pamätník v dvojnásobnej veľkosti z bronzu hneď ako to dovolia finančné prostriedky. Vedľa neho by mal stáť aj pomník petrohradského kozáka Dmitrija Sizikova, ktorý padol na východnej Ukrajine a kozáckeho atamana  Pjotra Krasnova, ktorého obesili v Moskve v roku 1947 za kolaboráciu s nacistami.

Putin dal už pred rokmi najavo, že si neželá, aby boli po ňom pomenované ulice, alebo aby sa mu stavali sochy. Jeho hovorca Dmitrij Peskov sa niekoľkokrát dištancoval od "kultu osobnosti", ktorý údajne nikdy nevychádza od šéfa, ale najskôr pramení z jeho osobní popularity. Už pred piatimi rokmi napríklad ruskú hlavu štátu stvárnil kontroverzný sochár Zurab Cereteli v podobe bronzového džudistu. Socha má názor „V zdravom tele zdravý duch", ale mnohí jej údajne nepovedia inak ako "Putinov pomník v Moskve".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok