Škótska cirkev schválila svätenie homosexuálnych duchovných

TASR
17.5.2015 13:23

Generálne zhromaždenie škótskej národnej presbyteriánskej cirkvi schválilo svätenie homosexuálnych duchovných, ktorí žijú v civilných partnerstvách. Informovala o tom stanica BBC.

Škótska cirkev schválila svätenie homosexuálnych duchovných
Ilustračný záber SITA/AP

Moderný svet

Vrcholný orgán Church of Scotland o tom rozhodol hlasovaním v pomere 309 ku 183. Hlasovaniu delegátov predchádzala rozsiahla celocirkevná diskusia a konzultácie s jednotlivými farnosťami.

Podľa stúpencov návrhu sa škótska cirkev musí v tomto smere prispôsobiť modernému svetu. Oponenti zase varujú, že rozhodnutie spôsobí rozbroje vo vnútri cirkvi.

Homosexuálne manželstvá zlegalizovali vlani

Hovorca Church of Scotland zdôraznil, že cirkev stále považuje manželstvo za zväzok muža a ženy. Povolila však jednotlivým kongregáciám, aby si podľa vlastného uváženia mohli ustanoviť za pastora alebo diakona osobu, ktorá žije v registrovanom civilnom partnerstve s partnerom rovnakého pohlavia. Príslušnú zmenu podporilo 31 z celkového poštu 45 farností.

Ešte tento týždeň by generálne zhromaždenie škótskej cirkvi malo rozhodnúť o tom, či umožní aj svätenie duchovných, žijúcich v homosexuálnych manželstvách, ktoré boli v Škótsku zlegalizované len vlani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok