Prezident IIHF pochválil šampionát v Česku, rozhodcom chce dať mikrofóny

SITA
17.5.2015 08:43

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel oceňuje atmosféru i organizáciu 79. majstrovstiev sveta v Prahe a Ostrave. Motto turnaja „Hokej a úsmev“ sa podľa jeho slov naplnilo.

Prezident IIHF pochválil šampionát v Česku, rozhodcom chce dať mikrofóny
SITA/AP

Rekord v návštevnosti

Švajčiara potešilo, že sa šampionát vydaril zo všetkých stránok. Diváci na turnaji v Prahe a Ostrave vytvorili nový rekord v návštevnosti, na tribúny prišlo vyše 700-tisíc fanúšikov.

„Návštevníci si v súlade so sloganom užívajú celý šampionát. Prišli ľudia z celého sveta. Síce vypili veľa piva, ale nebol žiaden problém, bitka či potýčka. Je skvelé, že ľudia sú šťastní, že mohli prísť,“ povedal Fasel na hodnotiacej tlačovej besede v Prahe.

Do budúcnosti chce IIHF podľa slov jej prvého muža ešte zlepšiť výkonnosť rozhodcov a pokúsi sa po vzore NHL zaviesť mikrofóny pre mužov v pruhovanom, aby nahlas vysvetlili divákom svoje rozhodnutie. IIHF chce zjednotiť aj mantinely i kvalitu ľadu v oboch arénach, aby boli rovnaké a nevyskytovali sa veľké rozdiely ako teraz v Prahe a Ostrave.

O Pjongčangu nehovorili

Pozornosť IIHF sa už pomaly upriamuje na rok 2018, keď sa uskutočnia zimné olympijské hry. Stále však neexistuje dohoda o účasti hráčov z NHL na turnaji v kórejskom Pjongčangu. Pre zámorie je momentálne prioritou obnovený Svetový pohár 2016 v septembri 2016 v Toronte.

„So zástupcami desiatich európskych federácií sme rokovali v sobotu v Prahe, no o Pjongčangu nepadlo ani slovo. Bola to debata predovšetkým o Svetovom pohári. V súvislosti so ZOH na nás čakajú náročné rokovania,“ priznal René Fasel.

Hašek do Siene slávy

V pražskom hoteli Clarion slávnostne uviedli sedem legiend do dvorany hokejovej slávy. Do Siene slávy zaradili aj bývalých českých reprezentantov Dominika Haška a Roberta Reichla. Spoločne s nimi sa uvedenia do Siene slávy v hráčskej kategórii dočkali aj niekdajší kanadský obranca Scott Niedermayer a Švédka Maria Roothová.

Popri tejto štvorici ocenili tiež Kanaďanku Fran Riderovú, ktorá sa zaslúžila o zvýšenie prestíže ženského hokeja. Cenu Paula Loicqa za zásluhu o rozvoj medzinárodného hokeja získala Monique Scheierová-Schneiderová z Luxemburska. Novinkou bola Trofej Richarda "Bibi" Torrianiho pre hokejistu z krajiny mimo svetovej špičky. Jej prvým držiteľom sa stal Talian Lucio Topatigh.

"Sme nesmierne hrdí na nových členov. Títo muži a ženy sa podieľali na formovaní našej hry. Odhodlanie a oddanosť im umožnili dlhodobo uspieť. Predstavujú podstatu myšlienky existencie Siene slávy," povedal Fasel.

V Sieni slávy IIHF Slovensko zastupujú Vladimír Dzurilla (od roku 1998), Jozef Golonka (1998), Ladislav Horský (2004), Ján Starší (1999), Peter Šťastný (2000) a Ladislav Troják (2011). Držiteľa Ceny Paula Loicqa, ktorú dostal v roku 2008 Juraj Okoličány, a nových členov Siene slávy IIHF vyberá historická komisia IIHF. Celkovo je momentálne v dvorane legiend IIHF 201 členov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok