Zosadený exprezident Mursí dostal najvyšší trest

TASR TA3
16.5.2015 11:52

Bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a ďalších 105 členov jeho Moslimského bratstva odsúdil súd v Káhire na smrť pre obvinenia z organizácie hromadného úteku väzňov v roku 2011. Informovali o tom svetové agentúry.

Definitívny verdikt

Mursího a jeho spoluobžalovaných, vrátane hlavného vodcu oficiálne zakázaného islamistického Moslimského bratstva Muhammada Badího, uznali za vinných v prípade zabitia a únosu policajtov, útoku na policajné objekty a úteku z väzenia počas povstania proti dlhoročnému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011.

Súd tiež rozhodol o najvyššom treste pre popredného lídra Moslimského bratstva Chajrata Šátira a ďalších 15 obžalovaných v prípade obvinení zo spriahnutia so zahraničnou militantnou skupinou proti Egyptu.

Sudca oznámil, že rozsudok smrti postupuje na základe egyptskej legislatívy najvyššiemu náboženskému predstaviteľovi v krajine, veľkému muftimu, na vyjadrenie, ktoré je však nezáväzné. Súčasne stanovil termín pojednávania, na ktorom sa očakáva definitívny verdikt, na 2. júna.

V prvom rozsudku dostal 20 rokov

Mursí pred čítaním verdiktu v súdnej sieni vzdorovito stál so zovretými päsťami. Proti rozsudku sa môže odvolať, aj keď súd označil za nelegitímny a svoje stíhanie za súčasť prevratu, ktorý uskutočnil bývalý veliteľ armády a súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Mursího, ktorý sa stal prvým slobodne zvoleným prezidentom Egypta po zosadení Mubaraka, samého zvrhla armáda pod vedením Sísího po hromadných protestoch proti jeho vláde.

V apríli odsúdili Mursího vo vôbec prvom rozsudku voči jeho osobe na 20 rokov väzenia za podiel na zabití protivládnych demonštrantov pred prezidentským palácom v Káhire v decembri 2012.

Darrag rozsudok odsúdil

Predstaviteľ moslimského bratstva Amr Darrag rozsudok odsúdil a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zakročilo. "Je to politický verdikt a zločin vraždy, ktorý sa chystá byť spáchaný. Medzinárodné spoločenstvo by to malo zastaviť," vyhlásil pre Reuters v Istanbule Darrag, spoluzakladateľ rozpustenej Strany slobody a spravodlivosti, politického krídla Moslimského bratstva.

Skupiny pre ľudské práva obviňujú egyptské úrady z rozsiahleho porušovania práv pri zákroku proti stúpencom Moslimského bratstva, ako aj sekulárnym aktivistom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok