Carnajev dostal za atentát na bostonskom maratóne trest smrti

TA3 TASR
15.5.2015 21:45

Trest smrti vymerali členovia súdnej poroty Džocharovi Carnajevovi, ktorého minulý mesiac uznali za vinného z útoku na bostonský maratón v roku 2013.

Bude popravený smrtiacou injekciou

Porota v apríli uznala 21-ročného Carnajeva, ktorý je čečenského pôvodu, za vinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Za 17 z nich bol trest smrti. Na poprave sa musela zhodnúť jednomyseľne v jednom z týchto 17 bodov, inak by Carnajev automaticky dostal doživotie. Porota sa radila približne 15 hodín. Obhajoba ukončila v pondelok prezentáciu svojich argumentov a žiadala pre Carnajeva doživotie.

Zavážil aj nápis krvou

Médiá pripomenuli, že obhajoba počas procesu žiadala prihliadnuť na poľahčujúce okolnosti tvrdiac, že Džochar bol pod vplyvom staršieho brata Tamerlana, ktorý prišiel o život po útoku pri naháňačke s políciou.

Prokurátor Steve Mellin však upozorňoval na nápis krvou vo vnútri lode, v ktorej sa Carnajev po útoku na úteku skrýval pred políciou. Carnajev ním vysvetľoval, že útokom v Bostone sa chcel pomstiť za "americké vojny" v Iraku a Afganistane, ako aj za zabíjanie nevinných moslimov.

Mellin odmietol robiť rozdiely medzi Džocharom a Tamerlanom, ktorý bol podľa obhajoby strojcom a hlavným vykonávateľom atentátu
.

Jednomyseľný verdikt poroty

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista, pričom sa za svoje činy zodpovedal justičnému systému, ktorý poskytuje náležitý súdny proces aj páchateľom najstrašnejších zločinov.

Primátor mesta Boston Marty Walsh zdôraznil, že mesto bude vždy pamätať na tých, ktorí pri atentáte prišli o život alebo boli zranení. Vyhlásil, že Boston je dnes viac ako inokedy mestom nádeje, sily a nezlomnosti, ktoré prekoná akékoľvek prekážky.


Súdna porota vyniesla nad Carnajevom jednomyselný rozsudok smrti za útok na bostonský maratón z roku 2013. Proti rozsudku má právo sa odvolať. Pri atentáte z 15. apríla 2013 zahynuli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok