Vláda Netanjahua získala dôveru, časť opozície ju považuje za cirkus

ČTK
15.5.2015 00:18

Nová pravicová vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zložila prísahu. Kabinet s najtesnejšou podporou parlamentnej väčšiny vstúpil do svojho funkčného obdobia s dvojhodinovým zdržaním.

Historicky najdlhšie zostavovanie kabinetu

Predčasné voľby boli  17. marca a Netanjahuovi, ktorý je predsedom vlády už štvrtýkrát, trvalo zostavovanie vôbec najdlhšiu dobu v histórii Izraela. Nový kabinet je 34. vládou, ktorá vedie Izrael od jeho založenia v roku 1948.

Rezort obrany si zachoval Moše Jaalon a Jisrael Kac si k ministerstvu dopravy ešte pribral agendu spravodajských služieb. Ministerstvo zahraničí vedie zatiaľ Netanjahu, ktorý podľa izraelských médií túto agendu necháva v zálohe pre prípad, že by do vlády získal Sionistický zväz, ktorý chce byť v opozícii.

Jeho líder Jicchak Herzog povedal Netanjahuovi, aby toto kreslo pokojne venoval niektorému z členov svojej strany, pretože on nemá záujem.  "Žiadny politik sa za žiadnu cenu a len preto, aby bol pri moci, nepripojí k cirkusu, ktorý ste na poslednú chvíľu zostavili," uviedol Herzog.

Netanjahu chce meniť volebný systém

V prejave pred poslancami Netanjahu skritizoval doterajší volebný systém, ktorý je podľa neho treba zmeniť.  Od roku 1996 boli všetky voľby v Izraeli predčasné a vlády neboli schopné dokončiť svoj mandát.

Ministerstvo financií vedie Moše Kahlon, ktorý so svojou novozaloženou stranou Kulanu dokázal vo voľbách získať desať poslaneckých mandátov. Netanjahu do vlády povolal aj Miri Regevovou, ktorá patrí ku krídlu jeho kritikov v Likudu. Premiér jej zveril rezort kultúry a športu.

Netanjahu do poslednej chvíle rokoval s členmi svojej strany Likud o obsadení ministerských postov. Jeden z členov parlamentu posledné hodiny označil za cirkus, ktorého aktérmi boli Netanjahu a dvaja vysoko postavení členovia jeho strany, doterajší minister energetiky Silvan Šalom a minister spojov Gilad Erdan. Obaja sa usilovali o portfólio zahraničných vecí. Erdan odmietol všetky Netanjahuove ponuky a Šalom v poslednej chvíli prijal ministerstvo vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok