Búrky v Nemecku majú dve obete, v Španielsku zabíjala horúčava

TASR
14.5.2015 16:01

Európu sužujú výkyvy počasia, od silných dažďov až po vysoké teploty. V Nemecku bojujú s vodou, v Španielsku s horúčavami.

Búrky v Nemecku majú dve obete, v Španielsku zabíjala horúčava
TASR/AP

Voda do výšky jedného metra

 

Silné búrky zasiahli južné Nemecko. Miestami ich sprevádzalo krupobitie s krúpami s veľkosťou golfových loptičiek.  V meste Freiburg ležiacom na okraji Čierneho lesa udrel blesk a vážne zranil dvoch ľudí. Oblasť zasiahlo i silné krupobitie, podľa miestnej polície však nespôsobilo veľké škody.

Prívalové zrážky zaplavili ulice, v jednom podchode dosiahla voda výšku až jeden meter. Polícia a hasiči zasahovali asi 100-krát.

Tornádo odnieslo strechu

V okolí bavorského Augsburgu poškodila víchrica, ktorú sprevádzali nárazy vetra s rýchlosťou do 120 km/h, niekoľko domov. Z obytného domu, v ktorej bývalo 50 ľudí, odnieslo podľa svedkov malé tornádo strechu. Ľudí museli evakuovať.

V obci Waldshut pri hraniciach so Švajčiarskom zasiahol blesk kostolnú vežu, ktorá začala horieť, požiar ale rýchlo uhasili. Podľa polície je veža značne poškodená, ale nikto nebol zranený.

Bavorskou oblasťou Aichach-Friedberg sa búrka prehnala za 15 minút, poškodila však niekoľko striech a múrov a vyvracala stromy. V Aichachu odtrhla celú strechu strednej školy.

Mladý Španiel zomrel na prehriatie

Vlna horúčav v Španielsku si vyžiadala prvú ľudskú obeť. Záchranná služba oznámila, že v provincii Bajados na juhozápade krajiny zomrel na prehriatie 32-ročný muž, ktorý za vyše 40-stupňových teplôt pracoval vonku na slnku. V oblasti zaznamenali až 41,6 stupňa Celzia.

Nezvyčajnú vlnu horúčav priniesli na Iberijský polostrov horúce masy vzduchu z Afriky. Pre ostatné časti Španielska a Portugalska avizovali meteorológovia na ďalšie dni ochladenie, ale juh Španielska a Valencia majú údajne rátať s teplotami až 44 stupňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok