Boj o Zlaté palmy rozhodnú Coenovci, filmový maratón začal film s Deneuveovou

TA3
14.5.2015 00:05

Vo francúzskom Cannes sa začal 68. ročník svetoznámeho filmového festivalu. Do prehliadky nominovali 19 filmov z vyše desiatky krajín. Víťaza Zlatej palmy oznámia na budúci týždeň v nedeľu.

Zlatú palmu vyhlásia 24. mája

V Cannes na juhu Francúzska sa začal 68. ročník prestížneho medzinárodného filmového festivalu. Do hlavnej súťažnej prehliadky bolo nominovaných 19 filmov z viac ako desiatich krajín. Zlatú palmu a ďalšie ceny oznámi deväťčlenná medzinárodná porota na záver festivalu 24. mája.

Najskôr prešli hviezdy po slávnom červenom koberci, potom sa filmový sviatok začal tradičným nesúťažným dielom. Je ním nový francúzsky dramatický film La tête haute režisérky Emmanuelle Bercotovej s hviezdou Catherine Deneuveovou v úlohe sudkyne pre neplnoletých.

Festival otvorila Julianne Mooreová

Fotografom pózovali hviedzy ako Isabella Rosselliniová a Julianne Mooreová, britsko-austrálská hviezda Naomi Wattsová a francúzski herci Benoît Magimel, Emmanuelle Devosová a Emmanuelle Béartová.

"Vyhlasujem 68. festival v Cannes za otvorený. Ďakujem všetkým!" povedala anglicky a potom aj francúzsky Julianne Mooreová. Návštevníci festivalu môžu vidieť desiatky súťažných aj nesúťažných filmov. Hlavnej porote predsedajú po prvýkrát dvaja filmoví tvorcovia, americkí bratia Joel a Ethan Coenoví. Na mieste konania púta pozornosť veľký plagát nad schodiskom festivalového paláca s portrétom Ingrid Bergmanovej, ktorá by sa tento rok dožila 100 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok