Kandidátov na predsedu NKÚ vypočúvali dve a pol hodiny

SITA TA3
13.5.2015 18:40

Finančný výbor vypočúval kandidátov na šéfa NKÚ asi dve a pol hodiny. Napokon odsúhlasil, že Henrieta Crkoňová, Karol Mitrík a Maroš Žilinka spĺňajú stanovené požiadavky a môžu sa zúčastniť na voľbách v Národnej rade.

Crkoňová chce, aby úrad plnil zákonné úlohy

Kandidáti finančnému výboru predstavili svoju profesionálnu minulosť a plány na riadenie NKÚ. Crkoňová, ktorá pracovala ako kvestorka Univerzity Palackého v Olomouci a pôsobila aj ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho, považuje za prioritu vrátiť NKÚ vážnosť a dôveryhodnosť. Jej cieľom by v prípade zvolenia bolo, aby úrad bez politikárčenia plnil zákonom stanovené úlohy.

Crkoňová by sa zamerala na plán kontrolnej činnosti NKÚ a zlepšila komunikáciu úradu. Posilniť by sa podľa nej mala poradná a preventívna úloha kontrol úradu, ktorý by mal fungovať v zmysle služby štátu a občanovi. O kandidatúre Crkoňová podľa vlastných slov nerokovala s nikým z vládneho Smeru, označila sa za politicky nezávislú s tým, že nezastávala politické funkcie.

Mitrík by zlepšil komunikáciu úradu

Mitrík, ktorý v minulosti pôsobil ako primátor Spišskej Novej Vsi, poslanec za SDKÚ a šéf SIS, by v prípade zvolenia za predsedu NKÚ uplatňoval princípy objektívnosti, nestrannosti a transparentnosti pri zverejňovaní výsledkov. Zlepšil by komunikáciu úradu a jeho fungovanie, napríklad zavedením informačného systému by tlačil na zamestnancov úradu, aby pracovali efektívnejšie a do áut, ktoré NKÚ používa, by dal namontovať GPS.

Úrad by podľa Mitríka mal poskytovať informácie, ktoré by mali pomáhať subjektom predchádzať škodám. Zlepšiť sa podľa neho musí aj nakladanie s nadbytočným majetkom štátu, ktorý veľakrát nevyužitý chátra niekoľko rokov.

Žilinka považuje za prioritu nezávislosť

Žilinka, ktorý je od roku 2005 dodnes prokurátorom odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a ktorý v rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra, považuje za prioritu striktné dodržiavanie nezávislosti NKÚ ako najvyššej kontrolnej ustanovizne, ktorá musí pracovať na báze profesionálnosti. Rezervy vidí v plánovanej kontrolnej činnosti úradu.

NKÚ by podľa Žilinku malo analyzovať oblasti, na ktoré sa pri kontrolách treba sústrediť podľa dôležitosti a objemu financií, s ktorými sa v nich nakladá. Zlepšiť by sa mala činnosť expozitúr NKÚ po Slovensku a zamerať sa treba aj na kontrolu využívania eurofondov, aby sa chyby podchytili na začiatku nového programovacieho obdobia. Zlepšiť chce Žilinka aj komunikáciu úradu.

Voľba bude 19. mája

Voľba predsedu NKÚ sa bude konať 19. mája na 51. schôdzi NR SR. Rokovanie o kandidátoch sa začne o 14:00 a hlasovanie sa uskutoční o 17:00.

Za predsedu NKÚ bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok