Vykoľajenie vlaku vo Filadelfii si vyžiadalo najmenej sedem obetí

TA3 TASR
13.5.2015 07:07

Najmenej sedem obetí si vyžiadalo vykoľajenie vlaku v americkej Filadelfii. Ďalších 200 ľudí sa zranilo.

Súprava sa vykoľajila v zákrute

Vlak 188 smeroval do New Yorku. Predná časť vlaku vchádzala do zákruty, keď sa súprava vykoľajila. Vo vlaku sa nachádzal aj manažér agentúry AP Paul Cheung, podľa ktorého je predná časť vlaku úplne zničená. "Je to úplný vrak. Celé to vyzerá ako kopa kovu," povedal Cheung.

Starosta Filadelfie Michael Nutter, ktorý potvrdil straty na životoch, vyhlásil, že nič podobné nikdy nevidel. Spoločnosť Amtrak, ktorej vlak patrí, príčinu nehody vyšetruje. Podľa jej vyhlásenia bolo v súprave 238 ľudí a päť členov personálu.

Išiel obrovskou rýchlosťou

Vlak išiel krátko pred nešťastím rýchlosťou vyššou než 160 kilometrov za hodinu. Potvrdila to Národná komisia pre bezpečnosť dopravy. Americkí federálni vyšetrovatelia skúmali údaje z čiernej skrinky havarovaného vlaku a zistili, že súprava na úseku nehody prekročila maximálnu povolenú rýchlosť - 80 km/h - viac ako dvojnásobne.

Americkí experti z Národnej komisie pre bezpečnosť dopravy sa na základe rozboru údajov z čiernej skrinky pokúšali odhaliť okrem rýchlosti jazdy aj ďalšie faktory, ktoré mohli zapríčiniť nehodu. Zdroje oboznámené s vyšetrovaním medzitým informovali, že na úseku trate, kde došlo k nehode, zatiaľ nebol v prevádzke bezpečnostný systém PTC, ktorý automaticky spomalí či dokonca zastaví vlaky jazdiace príliš vysokou rýchlosťou. Podľa americkej legislatívy musia železničné spoločnosti túto technológiu zaviesť do konca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok