Kvasnička vystúpil z poslaneckého klubu KDH

TA3 SITA
12.5.2015 20:27

Poslanec NR SR Marián Kvasnička sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu KDH, členom strany však zostáva. Zároveň sa vzdal i členstva v Predsedníctve KDH.

25 rokov života

"Pretože sa vecná rovina môjho a Kuffovho podania občianskeho kandidáta na post šéfa NKÚ, proti mojej vôli, zvrhla na nepeknú mediálnu kampaň voči KDH, jeho vedeniu, aj voči mnohým mojím kolegom a sympatizantom v predsedníctve a poslaneckom klube KDH, rozhodol som sa nepridávať ďalšie zámienky na útok voči značke, ktorej som zasvätil 25 rokov svojho života," píše vo svojom vyhlásení.

Ako pokračoval, mandát nezaradeného poslanca bude v súlade s vlastným svedomím a najlepším vedomím vykonávať v duchu ideálov kresťanskej demokracie, k čomu ho splnomocnili jeho voliči.

Marián Kvasnička je v tomto volebnom období štvrtým poslancom, ktorý vystúpil z poslaneckého klubu KDH. Hneď po voľbách to boli Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, ktorí založili subjekt NOVA, neskôr Radoslav Procházka, ten je predsedom strany Sieť.

Traja kandidáti

Poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ Henrietu Crkoňovú. KDH preto Kvasničku vyzvalo, aby svoj podpis spod tohto návrhu stiahol, najneskôr do poludnia dňa 13. mája. "Ak tak neurobí, k tomuto termínu prestáva byť členom poslaneckého klubu KDH. Predsedníctvo KDH prijme ďalšie rozhodnutia," informovala strana.

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Podpredseda NR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, MOST – HÍD, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci.

Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra. Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ Henrietu Crkoňovú. Táto kandidátka zastávala funkciu generálnej riaditeľky Metodicko-pedagogického centra a bola vedúca služobného úradu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu.

Voľba predsedu NKÚ sa bude konať 19. mája 2015 na prebiehajúcej 51. schôdzi NR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14-tej hodine a hlasovanie sa uskutoční o 17-tej. Za predsedu NKÚ bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok