Francúzsko nechce predať Mistraly Rusku, hľadá nových kupcov

TASR
11.5.2015 10:58

Pre krízu na Ukrajine nechce Francúzsko predať vrtuľníkové lode Rusku. Mistraly sú už vyrobené a ak ich Paríž nedodá Moskve, bude musieť zvoliť inú kompenzáciu, alebo vrátiť ruskú platbu.

Francúzsko nechce predať Mistraly Rusku, hľadá nových kupcov
wiki

Ponuka pre Čínu

Ruské médiá s odvolaním sa na čínsku tlač informovali, že vedenie francúzskych námorných síl počas nadchádzajúcej návštevy v Pekingu môže čínskemu vedeniu ponúknuť vrtuľníkové lode triedy Mistral, vyrobené na objednávku Ruska. Skupina francúzskych lodí vplávala do prístavu v Šanghaji 9. mája a mala by tam zotrvať do 15. mája. Je v nej aj výsadková loď Dixmude triedy Mistral, ako aj fregata Aconit triedy La Fayette.

Rusko vo Francúzsku podpísalo zmluvu na výrobu a dodávku dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral. Obe lode - Vladivostok a Sevastopol - sú už postavené, ale Francúzsko ich Rusku nedodalo pre sankcie uvalené z dôvodu zasahovania Moskvy do vývoja na Ukrajine.

Francúzsko si lode nemôže nechať


"Francúzsko ich sotva dodá Rusku," napísala čínska tlač s tým, že sa zrejme pokúsia predať ich iným štátom, napríklad Brazílii, Egyptu, Indii či Kanade. Záujem o lode by mohla prejaviť aj Čína, aj keď tá už analogické projekty vrtuľníkových lodí má.

Ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy informovala, že Paríž sa snaží nájsť kupca pre obe lode a v prípade, že sa mu to nepodarí, bude sa zvažovať aj možnosť ich recyklácie. K francúzskym námorným silám zaradené byť nemôžu, pretože boli vyrobené podľa špecifických požiadaviek Ruska. Ich prestavba na francúzske normy by bola veľmi nákladná.

Kompenzácia alebo vrátenie platby

Kontrakt o dodávke lodí bol koncom apríla témou rokovania francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hollande vtedy uviedol, že konečné rozhodnutie o dodávke ešte nepadlo.

Paríž podľa neho môže zvoliť kompenzáciu alebo lode stále ešte dodať, aj keď aktuálne s tým nepočíta. V prípade, že by Francúzsko lode nedodalo, muselo by Rusku vrátiť vyše 1,5 miliardy eur.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok