Politici sa hádajú pre Zemanovu cestu do Ruska, vraj sa hrbil pred diktátorom

TASR
11.5.2015 10:36

Návšteva Miloša Zemana v Moskve rozhádala českú politickú scénu. Aj keď sa nezúčastnil na vojenskej prehliadke, podľa Miroslava Kalouska Česko na seba upozornilo negatívnym spôsobom.

Politici sa hádajú pre Zemanovu cestu do Ruska, vraj sa hrbil pred diktátorom
SITA/AP

Kalousek chce výnimočnosť v iných oblastiach

Návšteva českého prezidenta Miloša Zemana v Moskve rozdeľuje českých politikov. Podpredseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že Česká republika na seba Zemanovou cestou negatívne upozornila. Zeman sa podľa neho hrbil pred ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prezident Zeman v sobotu 9. mája v Moskve oslavoval 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny.

"Bol by som radšej, keby sme boli výnimoční v iných oblastiach, než sa hrbiť pred diktátorom, ktorý ohrozuje suverenitu Ukrajiny," povedal Kalousek.

Cesta schválená až na druhýkrát

Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovici apríla až na druhýkrát. Jej prerokovanie najskôr prerušila pre spory okolo možnej Zemanovej účasti na kontroverznej vojenskej prehliadke na moskovskom Červenom námestí.

Sobotka v nedeľu počas návštevy bývalého koncentračného tábora v rakúskom Mauthausene povedal, že súhlasil s cestou prezidenta, pretože išlo o prejavenie úcty ruským obetiam počas oslobodzovania Československa.

"Koniec koncov, Rusko patrilo medzi tri veľmoci, ktoré najviac prispeli k porážke nacistického Nemecka pred 70 rokmi. Ja si myslím, že je prirodzené, že prezident využil návštevu na to, aby sa stretol s prezidentom Putinom, a ako som bol zo strany prezidenta informovaný, chcel hovoriť predovšetkým o otázkach vzájomných ekonomických vzťahov medzi Českou republikou a Ruskom. Ohľadne sankcií, ktoré platia na úrovni Európskej únie, tu platí prístup, ktorý sme prezentovali aj v minulosti - chceme postupovať jednotne," povedal premiér.

Rusko je významný partner

Predseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik zastáva názor, že je dobré, že český prezident sa v Moskve zúčastnil osláv víťazstva nad nacizmom. A správne je podľa neho aj to, že Zeman spojil návštevu s rokovaním o ekonomických otázkach.

"Rusko je totiž veľmi významný partner, či sa to niekomu páči, alebo nepáči - tak na poli politickom, tak na poli ekonomickom," povedal komunista Kováčik.

Zeman na prehliadke nebol

Zeman sa nakoniec v Moskve nezúčastnil armádnej prehliadky - v tom čase mal stretnutie so slovenským premiérom Robertom Ficom. Zeman potom s ostatnými účastníkmi položil kvety k hrobu neznámeho vojaka a večer sa zišiel s Putinom.

"Česká republika na seba upozornila tým, že jej hlava štátu bola jediná z krajín EÚ, ktorá sa rozhodla byť Putinovým hosťom, čo je svojho druhu výnimočná vec," povedal Kalousek. Väčšina štátov poslala do Ruska menej významných predstaviteľov, ministrov či veľvyslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok