V KDH vzniká regionálna platforma, vedenie kritizuje aj Mikloško

SITA
11.5.2015 09:51

Poslanec KDH Mikloško kritizuje spôsob zvolávania straníckych orgánov aj postup proti poslancovi hnutia Kvasničkovi. V regiónoch majú zase "dosť papalášov."

V KDH vzniká regionálna platforma, vedenie kritizuje aj Mikloško
SITA/Ján Slovák

Neštandardná pozvánka

Poslanec Národnej rady za KDH Jozef Mikloško kritizuje vedenie hnutia za postup proti Mariánovi Kvasničkovi a spôsob zvolávania straníckych orgánov. Ako povedal Mikloško, na sobotňajšom rokovaní predsedníctva a poslaneckého klubu sa nezúčastnil zo zdravotných dôvodov.

Mikloško však tvrdí, že rokovanie predsedníctva nemalo ani byť. „V piatok večer som dostal SMS správu, ktorou som bol pozvaný na rokovanie klubu poslancov KDH o Najvyššom kontrolnom úrade na nasledujúci deň o jedenástej. Nedostal som pozvánku na rokovanie predsedníctva,“ vysvetlil.

Predsedníctvo KDH a klub poslancov mali podľa Mikloška rokovať až v pondelok 11. mája. Na tomto rokovaní sa chcel zúčastniť. „V sobotu popoludní mi zavolal podpredseda hnutia Pavol Zajac a informoval ma o záveroch spoločného rokovania predsedníctva a klubu. Vyslovil som nesúhlas s týmto záverom a prekvapenie, že bolo aj predsedníctvo,“ informoval Mikloško.

Poslanci nie sú viazaní príkazmi

Krok Mariána Kvasničku, ktorý sa najskôr podpísal pod kandidatúru Maroša Žilinku na post predsedu NKÚ a neskôr navrhol na toto miesto aj Henrietu Crkoňovú, považuje Mikloško za neobvyklý. „Je však v zhode s ústavou. Poslanci mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a nie sú viazaní príkazmi. Poslanca Kvasničku poznám dlho ako lojálneho a pracovitého kolegu, tento prípad sa mohol vyriešiť v jeho prítomnosti na pôvodne plánovanom rokovaní, ktoré malo byť dnes,“ vyhlásil Mikloško. O vylúčení z poslaneckého k klubu by mali podľa neho hlasovať poslanci po vypočutí si poslanca, ktorého chcú takto tvrdo potrestať.

KDH v sobotu Kvasničku vyzvalo, aby svoj podpis spod svojho návrhu stiahol, najneskôr do poludnia 13. mája. Ak tak neurobí, k tomuto termínu prestáva byť členom poslaneckého klubu KDH. Predsedníctvo KDH následne prijme ďalšie rozhodnutia.

Nechcú hnutie papalášov, zakladajú ĽUD

V niektorých regionálnych štruktúrach KDH rastie nespokojnosť s vedením hnutia. Okresný predseda KDH v Zlatých Moravciach Miroslav Kráľ a tiež predseda bratislavského staromestského klubu KDH Centrum Jozef Bača vychádzajú s iniciatívou ĽUD KDH. Nechcú totiž, aby sa s KDH stalo hnutie papalášov.

V rámci KDH má ísť o skupinu, možno aj platformu, ktorej úlohou bude reagovať na problémy v hnutí a ktorá sa nebude báť papalášov upozorniť na možné zlyhania, alebo zlyhania nejakého orgánu hnutia. Zároveň bude svoje návrhy a názory predkladať na radu KDH.

„ĽUD bude za konkrétneho člena, klub KDH alebo skupinu ľudí hlasom volajúcim na púšti dovtedy, kým sa maniere papalášov v KDH neskončia,“ uviedol Kráľ.

Žiadajú odvolať Muchu

Kráľ zároveň žiada predsedu KDH Jána Figeľa, aby odvolal ústredného tajomníka hnutia Emila Muchu. Kráľ totiž kritizuje Muchu za spôsob odvolania a menovania nového plateného funkcionára hnutia v danom regióne a tiež neudelenia licencie pre nový klub KDH v meste.

„KDH v Zlatých Moravciach na posledných rokovaniach orgánov prijalo viacero uznesení, ktorými by sa mali zaoberať predsedníctvo KDH, krajská rada v Nitre, rozhodcovský súd KDH. Uznesenia sa týkali podľa nás porušenia stanov KDH a nesprávneho postupu zo strany ústredného tajomníka KDH Emila Muchu v neudelení licencie novozaloženému klubu KDH v Zlatých Moravciach a v odvolaní a menovaní nového regionálneho tajomníka KDH pre okresy Zlaté Moravce a Topoľčany,“ zdôraznil Kráľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok