Hollande historicky na Kube, Castro je očarený zo stretnutia s pápežom

TASR SITA
11.5.2015 09:59

Francúzsky prezident pricestoval na ostrov iba na jeden deň, v pláne mal stretnutie s lídrom krajiny Raúlom Castrom. Prezidenta Kuby cez víkend očarilo stretnutie s pápežom.

Hollande historicky na Kube, Castro je očarený zo stretnutia s pápežom
SITA/AP

Prvý francúzsky prezident po desaťročiach

Francúzsky prezident Francois Hollande pricestoval na historickú jednodňovú návštevu komunistickej Kuby.  Počas nej by sa mal stretnúť so svojím kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom. Hollande je prvým francúzskym najvyšším predstaviteľom na Kube po viac ako storočí. Je tiež prvým západným lídrom, ktorý tam zavítal po vlaňajšom prekvapujúcom oznámení zblížovania medzi Washingtonom a Havanou.

Hollande dorazil na Medzinárodné letisko José Martího v Havane. Privítal ho privítal námestník kubánskeho ministra zahraničných vecí Rogelio Sierra. Jeho návšteva je zameraná na prehĺbenie záujmov Francúzska a Európskej únie na Kube, ktorej vláda uskutočňuje postupné hospodárske a sociálne reformy.

EÚ zmrazila vzťahy s Kubou v roku 2003 po zásahu režimu proti novinárom a aktivistom. Od apríla minulého roka ich však začala postupne obnovovať. Na Kube sa vlani krátko zastavil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Opráši modlitby?

Kubánsky prezident Castro po nedeľňajšom stretnutí s pápežom Františkom v Ríme vyjadril veľké očarenie z jeho osoby, čoho výsledkom môže byť jeho návrat k cirkvi. Raúl i jeho brat Fidel boli síce pokrstení ako katolíci, no ako presvedčení komunisti katolícku vieru odmietli. Dojem, o ktorom prezident Kuby hovoril na neskoršej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Matteom Renzim, by to však mohol zmeniť.

"Povedal som premiérovi, že ak bude pápež pokračovať vo vyjadreniach ako doteraz, skôr či neskôr sa začnem modliť znovu a vrátim sa do katolíckej cirkvi, a to nežartujem. Som z kubánskej komunistickej strany, ktorá neumožňuje veriacich, no teraz ich dovolíme, je to dôležitý krok," povedal Castro, ktorého počas hodinu trvajúceho stretnutia s pontifikom očarila jeho "múdrosť a skromnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok