Cameron vymenoval ďalších ministrov, viacerí zostávajú vo funkcii

TA3
11.5.2015 06:02

Britský premiér David Cameron pokračuje v zostavovaní nového kabinetu. Ministerkou pre energetiku a klimatické zmeny bude Amber Ruddová, ktorá nahradí liberálneho demokrata Edwarda Daveya.

Cameron vymenoval ďalších ministrov, viacerí zostávajú vo funkcii
SITA

Nahrádza liberálnych demokratov

Už v nedeľu bolo potvrdené, že ministrom pre zamestnanosť a dôchodkovú reformu zostane Ian Duncan Smith. Kreslo vo vláde naopak nezíska starosta Londýna Boris Johnson, o ktorého vstupe do vlády sa špekulovalo.

Ministrom obchodu bude Sajid Javid, ktorý v predchádzajúcom volebnom období viedol rezort kultúry, médií a športu. Nahradí tak liberálneho demokrata Vince Cablea, ktorý sa vo voľbách ani nedostal do parlamentu. Na niekdajšie Javidovo miesto do čela rezortu kultúry nastúpi dlhoročný konzervatívny poslanec John Whittingdale.

Cameron po piatkovej audiencii u kráľovnej oznámil, že vytvorí väčšinovú vládu. Už v piatok uviedol, že ministrom financií zostane George Osborne, ministrom vnútra Theresa Mayová a ministrom zahraničných vecí Philip Hammond.

Ministrom spravodlivosti bude Gove

V nedeľu z Downing Street zaznelo, že do ministerskej pozície sa vráti jedna z najvýraznejších a najbojovnejších postáv predošlého kabinetu Michael Gove. Exminister školstva, ktorý vlani prešiel na nižšiu pozíciu, sa má stať ministrom spravodlivosti.

Gove už okrem iného potvrdil, že hodlá splniť jeden z bodov volebného programu konzervatívcov a bude sa snažiť o revíziu začlenenia Európskeho dohovoru o ľudských právach do britského právneho systému. To by okrem iného mohlo znamenať, že Londýn bude len obmedzene uplatňovať verdikty Európskeho súdu pre ľudské práva a že hlavné slovo bude mať v sporoch najvyšší britský súd. Pokiaľ s týmto postupom nebudú ostatné krajiny Rady Európy súhlasiť, Británia je odhodlaná úplne bojkotovať štrasburský súd.

Johnson sa bude venovať Londýnu

Londýnsky starosta Johnson nepovedie žiadne z ministerstiev, ale je jedným z tých, ktorý sa budú môcť zúčastňovať niektorých zasadnutí kabinetu. Cameron na Twitteri uviedol, že jeho stranícky rival sa chce venovať práci vo vedení Londýna do budúcej jari, kedy mu končí volebné obdobie. Podľa britských médií by Johnson mohol niektorý z dôležitých vládnych postov získať po tom, ako v máji 2016 z čela Londýnskej radnice odíde.

Výraznou obmenou prešiel aj tieňový kabinet vo voľbách porazených labouristov. Dočasná predsedkyňa opozičnej strany Harriet Harmanová musela reagovať na to, že množstvo straníckych osobností sa do parlamentu vôbec nedostalo. Týka sa to napríklad Eda Ballsa, doterajšieho tieňového ministra financií, ktorého nahradí Chris Leslie. Miesto Douglesa Alexandra, ktorý doposiaľ za labouristov dohliadal na agendu ministerstva zahraničia zaujme Hilary Benn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok