Seniori v Japonsku dostanú iPady zdarma

ČTK
9.5.2015 09:39

Milióny japonských seniorov by mohli dostať iPady zdarma v rámci nového programu, ktorý má starším občanom poskytnúť tablety so špeciálnymi programami, ktoré im budú napríklad pripomínať, kedy si majú vziať lieky.

Seniori v Japonsku dostanú iPady zdarma

Zlepší kvalitu života

Japonská pošta, IBM a Apple plánujú spustiť skušobný program ešte v tomto roku, kedy tisíc seniorov dostane iPady zdarma a bez nutnosti platiť za pripojenie na dobu šesť mesiacov. V prípade, že bude test úspěšný, mohlo by až pať milionov starších japonských občanov do roku 2020 dostať iPad zdarma.

Podľa firmy Apple ide o prvú iniciatívu svojho druhu, ktorá má zlepšiť kvalitu života miliónom japonských seniorov. Japonská pošta v súčasnosti poskytuje mesačnú službu za 1000 jenov, kedy poštári kontrolujú starších obyvateľov a hlási ich príbuzným, ako sa im darí.

Klesajúca pôrodnosť

Zhruba štvrtina zo 127 milionov obyvateľov Japonska je staršia ako 65 rokov. Japonská populácia neustále stárne, čoho je dôkazom nielen známa japonská dlhovekosť, ale predovšetkým neustále klesajúca pôrodnosť a veľmi mizivé prisťahovalectvo do krajiny.

V priebehu následujúceho desaťročia má podľa demografických prognóz narásť pomer osôb starších ako 65 rokov na zhruba 40 percent. Produkty zamerané na seniorov preto majú na trhu stále väčší význam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok