Hlásil sa k útoku na Charlie Hebdo, v Jemene ho zabil americký dron

ČTK
7.5.2015 21:59

Americké bezpilotné lietadlo zabilo predáka teroristickej organizácie al-Káida z Arabského polostrova, ktorý sa prihlásil k januárovému útoku na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. O smrti Násira bin Alího al-Ansího informovala na internete samotná al-Káida.

Hlásil sa k útoku na Charlie Hebdo, v Jemene ho zabil americký dron
TASR

Hlasná trúba al-Káidy

Al-Ansí sa v minulosti objavil niekoľkokrát na videu umiestnom na webe. Na snímke zverejnenej 14. januára al-Ansí vyhlásil, že atentátnikov na Charlie Hebdo vyslala jeho organizácia.

"Tých hrdinov sme najali my, aby sme pomstili Proroka. Útok sme naplánovali a oni ho vykonali," vyhlásil al-Ansí, ktorý sa zároveň vyhrážal ďalšími "tragédiami a útokmi", pretože Francúzsko podľa neho patrí k "satanovej strane".

Teroristom občianska vojna neuškodila

Atentátnikmi boli francúzski bratia Chérif a Said Kouachiovia, ktorí prešli výcvikom v Jemene a ktorí boli krátko po útoku zastrelení políciou. Al-Ansí tvrdil, že s atentátnikmi útok pripravil bývalý vodca jemenskej al-Káidy Anwar al-Awlaki, ktorý do Jemenu prišiel z USA. O život prišiel počas jedného z útokov amerického bezpilotného lietadla v roku 2011.

V Spojených štátoch je jemenská al-Káida považována za najnebezpečnejšiu odnož al-Káidy. Organizácia sa zameriava na západné ciele a zostáva aktívna aj v súčasnej dobe, kedy je Jemen rozvrátený občianskou vojnou medzi šíitskymi povstalcami a prívržencami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. V krajine vedie intervenciu najmä leteckými prostriedkami Saudská Arábia a jej spojenci.

Jemenská al-Káida sa prihlásila k zodpovednosti za parížske útoky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok