Súd vyniesol verdikt v kauze najväčšej banskej tragédie v Handlovej

TASR TA3
7.5.2015 12:37

Súd uznal za vinnú trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej. Dal im tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov.

Rozsudok nie je právoplatný

Trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza, Jozefa Tataláka, Dalibora Richtera a Ladislava Halbavého, samosudca Okresného súdu v Prievidzi Pavol Bielik uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej.

Súd im uložil tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani. Rozsudok nie je právoplatný, Halbavého obhajca Ivan Žilík aj v zastúpení obhajcu ostatných dvoch obžalovaných Petra Filipa sa na mieste voči nemu odvolal. Prokurátorka sa k trestu zatiaľ nevyjadrila.

Najväčšia banská tragédia

Pri likvidácii požiaru v časti Východnej šachty bane Handlová približne 330 metrov pod zemou prišlo 10. augusta 2009 k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 osôb - 11 banských záchranárov a 9 civilných baníkov.

Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Ďalší 9 baníci boli ľahšie zranení. Išlo o najväčšiu banskú tragédiu v histórii priemyselnej ťažby na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok