Vedci odhalili, čo je pod Krvavými vodopádmi v Antarktíde

TA3
9.5.2015 20:30

Zvláštny krvavočervený vodopád v suchej a mrazivej pustatine vydal svoje tajomstvá. Vedci predpokladajú, že podmienky pod vodopádom môže pripomínať tie, v ktorých žijú organizmy na Marse, ak nejaké existujú.

Vedci odhalili, čo je pod Krvavými vodopádmi v Antarktíde
Peter Rejcek/National Science Foundation

Najsuchšie miesto na Zemi

Údolie McMurdo označujú za najsuchšie miesto na zemeguli. Nenachádza sa však v púštnej oblasti, ale v ľadom pokrytej Antarktíde. V suchom regióne dochádza k javu, ktorý vyzerá ako prúd krvi stekajúci po pustých ľadovcoch. Miesto sa volá Krvavé vodopády. Vytekajúci červený sliz pôvodne vedci pokladali za dielo červených rias.

Teraz je jasné, že za farebný odtieň zodpovedá oxid železa z neviditeľného podzemného jazera. Analýza navyše ukázala, že zvláštne jazero prekypuje bohatým bakteriálnym životom.

vrtulnik_nad_antarktidou.jpg

Masívna podzemná sieť

Vedúca výskumu, mikrobiologička Jill Mikucki z univerzity v Tennessee, použila elektromagnetický snímač namontovaný na vrtuľník (na snímke Paula Scotta Andersona), aby otestovala vodivosť pod zemou. Slaná voda zostáva v kvapalnom skupenstve aj pri nižších teplotách a má nízky odpor pri vedení elektrického prúdu.

Vedci vedeli, že sliz musel mať zdroj, ale prekvapila ich rozsiahlosť masívnej podzemnej siete. Nový výskum naznačuje, že tieto miesta nie sú bez života. V oblasti sa zrejme nachádza slané a extrémne chladné podzemné jazero. V ňom a v okolitých priestoroch pravdepodobne prekvitá čulý život mikroorganizmov.

"Podľa očakávania sme zistili, že je tam zdroj Krvavých vodopádov. Videli sme, že tieto slané toky sú viac rozšírené, ako sa predtým myslelo. Zdá sa, že slaná voda je oddelená od povrchu zeme. To naznačuje potenciál pre rozsiahly podpovrchový ekosystém," povedala polárna vedkyňa pre Washington Post.

Mikucki vysvetlila, že podpovrchové ekosystémy plné mikróbov môžu mať spojenie s viditeľnými povrchovými jazerami a snáď môže prebiehať aj komunikácia s oceánom.

Šanca pod povrchom Marsu

Výskum sa však nepriamo dotýka aj Červenej planéty. Ak sa na Marse nájde život, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude vyzerať tak, ako v pustom antarktickom údolí.

Podpovrchová vrstva je vlastne celkom atraktívna, pokiaľ ide o život na iných planétach. Je tam zima a tma a vrstva poskytuje ochranu pred drsným prostredím na povrchu," myslí si vedkyňa.

V súvislosti s očakávaniami na Jupiterovom mesiaci Európa sa ako príklad často spomína iné podpovrchové antarktické jazero.

Pod takmer štvorkilometrovou vrstvou ľadu je ukryté jazero Vostok. Už desaťtisíce rokov je odrezané od svetla a bez kontaktu s atmosférou. V tomto na prvý pohľad izolovanom kúsku zeme sa však predsa len našli mikróby.

Odhaduje sa, že aj pod povrchom Marsu sa nachádza vďaka horúcemu jadru tekutá voda a teda aj relatívne priaznivé podmienky pre život. Zatiaľ, čo na našej planéte takéto podmienky využívajú len „extrémne“ formy života, inde vo vesmíre by mohli znamenať celkom prajné prostredie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok