Streľba pri centre, kde vystavujú karikatúry Mohameda, má dve obete

TASR TA3
4.5.2015 06:18

V americkom štáte Texas sa strieľalo na komunitné centrum. Okolnosti streľby nie sú celkom jasné. Nie je teda známe, či súvisela s výstavou. Zahynuli dvaja útočníci, jeden ochrankár je zranený.

Mŕtvi útočníci

Dvoch mŕtvych si vyžiadala streľba na komunitné centrum v americkom štáte Texas, kde sa koná kontroverzná výstava karikatúr proroka Mohameda.  Pri incidente v meste Garland, ležiacom neďaleko Dallasu, utrpel zranenia jeden ochrankár, ktorého postrelili do nohy, no po ošetrení ho prepustili z nemocnice.

Okolnosti streľby zatiaľ nie sú celkom jasné. Mesto Garland uviedlo, že obaja útočníci sa večer miestneho času priviezli autom k Centru Curtisa Culwella a spustili streľbu na príslušníkov bezpečnostných síl. Tí paľbu opätovali, pričom oboch mužov usmrtili.

Televízia ABC News identifikovala jedného z páchateľov ako Eltona Simpsona, obyvateľa štátu Arizona. Televízia sa pritom odvolala na vysokopostaveného predstaviteľa FBI. Simpson bol už v minulosti cieľom vyšetrovania pre terorizmus.

Evakuovali aj supermarket

Vo vyhlásení sa nehovorí, či streľba súvisela s výstavou. Na miesto činu však prišli pyrotechnici, pretože existovali obavy, že vo vozidle páchateľov môže byť "iniciačné zariadenie".

V čase streľby bolo v miestnosti, kde sa prísne strážené podujatie konalo, asi 75 ľudí. Policajti ich najprv odviedli do inej miestnosti, neskôr ich z konferenčného centra odviezol školský autobus. Evakuovaný bol aj susedný supermarket.

Usporiadateľom súťaže s názvom Muhammad Art Exhibit and Cartoon Contest je protiislamská American Freedom Defense Initiative. Tá tvrdí, že z celého sveta na ňu prišlo viac ako 350 kresieb. Medzi hosťami bol aj holandský pravicový populista Geert Wilders, ktorý vystúpil s príhovorom. Za najlepšiu karikatúru bola vypísaná odmena 10.000 dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok