Mazák kandiduje za sudcu Všeobecného súdu Európskej únie

SITA
3.5.2015 13:19

Má záujem o funkciu dodatočného sudcu. Mazákovu kandidatúru predložil člen rady Ján Klučka.

Mazák kandiduje za sudcu Všeobecného súdu Európskej únie
SITA

Dodatočný sudca

Sudcom Všeobecného súdu Európskej únie sa chce stať Ján Mazák. Potvrdili to z Kancelárie Súdnej rady. Jeho kandidatúru predložil člen rady Ján Klučka. Mazák sa uchádza o miesto dodatočného sudcu. Tieto miesta by sa mali vytvoriť od septembra tohto roku v rámci reformy a rozširovania súdu. Viac návrhov na kandidátov do kancelárie Súdnej rady zatiaľ neprišlo.

Mazák kandidoval už na post sudcu Súdneho dvora Európskej únie, v minuloročnej novembrovej voľbe ale neuspel a sudcom tohto súdu bude aj naďalej doterajší zástupca Slovenska Dušan Šváby. Súdna rada Mazáka zvolila na kandidátku na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Túto kandidátku ale vo februári stopla vláda a Mazák sa pre toto jej rozhodnutie obrátil na Ústavný súd.

Voľba bude 28. mája

Termín na predkladanie kandidátov na sudcu Všeobecného súdu EÚ je do 7. mája. Súdna rada bude voliť týchto kandidátov 28. mája. Po schválení ich musí ešte posúdiť vláda a v prípade jej kladného stanoviska zvolených kandidátov predloží ministerstvo zahraničných vecí Generálnemu sekretariátu Rady EÚ.

Kandidáta zo Slovenska následne posúdi výbor vytvorený na základe Zmluvy o fungovaní EÚ. Po tom, čo tento výbor vydá stanovisko ku kandidátovi, môžu byť členovia Všeobecného súdu vymenovaní na základe vzájomnej dohody vlád členských štátov.

Reforma súdu

Rada bude voliť jedného kandidáta v rámci šesťročnej obmeny a jedného kandidáta, ktorý by sa mal sudcom stať v rámci reformy a rozširovania tohto súdu. V súčasnosti na Všeobecnom súde Európskej únie Slovensko zastupuje sudca Juraj Schwarcz, ktorému spolu s ďalšími 13 kolegami uplynie funkčné obdobie 31. augusta 2016.

Generálny sekretariát rady Európskej únie vyzval dotknuté krajiny predložiť návrhy na menovanie sudcov do 30. októbra 2015. Na Všeobecnom súde EÚ sa v rámci pripravovanej reformy počíta so zvýšením počtu sudcov, pričom s nástupom prvej skupiny 12 tzv. dodatočných sudcov sa počíta od septembra 2015. Návrhy na mená dodatočných sudcov treba predložiť do 15. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok