Americkým spotrebiteľom sa zlepšila nálada, ich dôvera vzrástla

TASR
2.5.2015 23:58

Spotrebiteľská dôvera v USA v apríli vzrástla a dosiahla druhú najvyššiu hodnotu od roku 2007. Američania sú totiž väčšími optimistami v otázke ďalšieho vývoja osobných financií. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Americkým spotrebiteľom sa zlepšila nálada, ich dôvera vzrástla

Index dôvery

Podľa najnovšieho prieskumu Michiganskej univerzity sa aprílový index dôvery spotrebiteľov vyšplhal na 95,9 bodu z marcových 93 bodov. To sa takmer zhoduje s odhadom analytikov, ktorí očakávali, že index dosiahne 96 bodov.
Richard Curtin, hlavný ekonóm, ktorý má na starosti prieskumy, pripisuje aprílový optimizmus spotrebiteľov nízkej inflácii aj nízkym úrokovým sadzbám a zároveň zlepšujúcim sa vyhliadkam na rast zamestnanosti aj platov.

Americká ekonomika od marca 2014 vytvorila až 3,1 milióna nových pracovných miest. V 1. kvartáli tohto roka sa síce výkon amerického hospodárstva zvýšil len veľmi mierne, medzikvartálne o 0,2 %, ale na príčine boli jednorazové faktory: mrazivé počasie a štrajk prístavných robotníkov, ktorý zabrzdil export. Odborníci preto očakávajú, že už v tomto kvartáli americká ekonomika znova zrýchli, čo sa odrazí aj na zamestnanosti a spotrebiteľských výdavkoch.

Osobné financie

Zlepšenie situácie naznačuje aj čiastkový index súčasných podmienok, ktorý odráža názory Američanov na ich osobné financie. Hodnota tohto indexu v apríli vzrástla na 107 bodov z marcových 105 bodov a dosiahla najvyššiu úroveň za tri mesiace.

A index očakávaní ekonomického vývoja v najbližších šiestich mesiacoch sa zvýšil na 88,8 bodu v apríli z 85,3 bodu v marci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok